Magyar középiskolások juthatnak ki a legnagyobb európai űrkutatási központba

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Irány az űr! címmel szervez háromfordulós, űrkutatási csapatversenyt a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) és a külügyminisztérium a magyarországi és határon túli magyar középiskolásoknak.

A tanulmányi versenyt online rendezik meg, az első fordulóra 2020. november 9. és december 8. között kerül sor, a második, ugyancsak online lebonyolítandó forduló februárban következik, végül a továbbjutottak 2021. májusában személyesen mérik össze az univerzummal kapcsolatos tudásukat Budapesten.

A versenyre négyfős csapatokat várnak (három tanuló és egy felkészítő tanár), a nevezéseket december 8-án 16 óráig várják a program honlapján. A fődíjas csapat (3+1 fő) az Európai Űrügynökség (ESA) legnagyobb létesítményébe, a hollandiai Noordwijkben található Európai Űrtechnológiai Központba látogathat el, a további nyereményeken túl pedig minden díjazott térítésmentesen vehet részt a MANT jövő nyári űrtáborában, amennyiben a járványhelyzet kedvezően alakul.

Exobolygókat kutató űrtávcsövet vizsgálnak a noordwijki Európai Űrtechnológiai KözpontbanFotó: Genevieve Porter/ESA

A szervezők azt szeretnék bemutatni a versenyen keresztül, hogy űrkutatás minden reál (vagy STEM) tantárgy oktatásában hasznos, élő ismeretanyaggal szolgál, és a világűr témájával beemelésével a fizika mellett a kémia, a biológia, a földrajz vagy az informatika oktatását is érdekesebbé lehet tenni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: