Magyar fejlesztésű tápegységek segítenek majd a Jupiter felderítésében

2020.09.07. · tudomány

Két olyan tápegységet fejlesztettek magyar fizikusok, amelyek az Európai Űrügynökség (ESA) 2022-ben startoló JUICE (JUpiter ICy Moon Explorer) missziója keretében segítenek a Jupiter és holdjai kutatásában, közölte hétfőn a Wigner Fizikai Kutatóközpont.

A tápegységek a svéd űrfizikai intézet, az IRF kutatói által fejlesztett részecskedetektorhoz, a PEP (Particle Environment Package) plazmafizikai műszeregyütteshez csatlakoznak, amelynek első repülőpéldányának integrálása augusztus elején kezdődött a Berni Egyetemen. Később a PEP egy Ariane rakétára kerül, amely a JUICE misszió keretében 2022 májusában indul kilencéves útjára.

A két tápegységet a Nagy János fizikus vezette magyar csoport fejlesztette; feladatuk két processzorkártya és négy szenzor tápellátásának biztosítása lesz. A berendezések integrálása nemrég kezdődött meg a PEP rendszerébe, amelynek feladata a Jupiter magnetoszférája és holdjai kölcsönhatásának, valamint a napszél hatásának vizsgálata lesz a Jupiter körül.

A magyar fejlesztésű tápegység
photo_camera Az egyik magyar fejlesztésű tápegység Fotó: Wigner Fizikai Kutatóközpont

A következő néhány évben két jelentős űrmisszió is indul a Jupiter és holdjai feltérképezésére: a NASA tervei szerint az Europa Clipper szonda 2030-ban éri el a bolygó egyik holdját, az Európét, az Európai Űrügynökség JUICE szondája pedig már 2029-ben megközelítheti a Jupitert. A tervek szerint a JUICE négy évig tanulmányozza majd az óriásbolygó magentoszféráját, turbulens légkörét és jeges holdjait, a Callistót, Ganymedest és az Európát.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás