2,3 milliárd forintot kap az államtól a magyar űrkutatás

2019.03.19. · gazdaság

Lassan fél éve, hogy már Magyarországnak is van űrbiztosa: a külügyminisztériumon belül működő Űrkutatásért Felelős Főosztályt 2018. november 1-től vezeti Ferencz Orsolya. A miniszteri biztos március 8-án a Hír TV-ben beszélt arról, hogy a kapott 2,2 milliárd forint már elment az Európai Űrügynökség tagdíjára, de ha gyorsan fel akarunk zárkózni a régiós országokhoz (műholdat felküldeni, nemzeti űrstratégiát felépíteni), akkor legalább még egyszer ennyire lenne szükség.

A kampány, úgy tűnik, sikeres volt, a Magyar Közlöny március 18-i számában ugyanis már szerepel az a kormányhatározat, amely „a magyar gazdasági fejlődés szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró” ágazattá nyilvánítja az űrkutatást, és előírja az ágazat valamivel több mint 2,3 milliárd forintos állami támogatását.

A határozat teljes szövege szerint „A Kormány

  1. egyetért azzal, hogy az űrkutatás a magyar gazdasági fejlődés szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró ágazat és ezen terület folyamatos fejlődése a nemzetközi szervezetek – különösen az Európai Űrügynökség – munkájában történő részvétellel, valamint a nemzetközi – különösen a V4 országokkal közös – együttműködések, programok költségvetéséhez történő hozzájárulással biztosítható;
  2. az 1. ponttal összhangban, a magyar űrkutatás és űrtevékenység fejlesztése érdekében felhívja a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a magyar űrkutatás és űrtevékenység 2019. évi fejlesztéséhez szükséges 2 321 600 000 forint biztosításáról beépülő jelleggel a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 1. melléklet XVIII. Külgazdasági és Külügyminisztérium fejezet, 7. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 1. Célelőirányzatok alcím, 19. Űrtevékenységekkel kapcsolatos feladatok jogcím javára.”

Ferencz Orsolya a BME-n végzett villamosmérnökként, 2000-ben PhD-zett magaslégköri elektromágneses hullámterjedésből, ma az ELTE FFI Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Űrkutató Csoportjának tudományos főmunkatársa, valamint a Fidesz-KDNP képviselője a 8. kerületi önkormányzatban. Édesapja egyébként az a Ferencz Csaba, aki az Interkozmosz program egyik űrkutatója volt, de ő szervezte meg 1961-ben a Rakétatechnikai Tudományos Diákkört is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás