Fára szavazz, ne elnökre!

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium nyolcadik alkalommal is elindították a rendszeres éves szavazásukat, ahol az internetezők választhatják meg a 2021-es év fáját. A mozgalom célja, hogy a szavazással felkeltse a természetbarátok érdeklődését a hazai fafajták iránt.

A szavazás 2020. november 22-ig tart, vagyis szűk három hetünk van eldönteni, hogy az alant bemutatott fák közül melyiket tartjuk a legszimpatikusabbnak. Minden felhasználó egy szavazatot adhat le a mozgalom hivatalos honlapján, ahol a szavazás aktuális állása is megtekinthető.

Idén az alábbi fafajtákra szavazhatunk:

  • Kecskefűz (Salix caprea). Ettől a fajtól származik a húsvéti barka is, de a fatermetű egyedek igen ritkák, mivel évszázadokon át gyomfaként viszonyultak hozzá. Ez az egyetlen magyar fűzfaj, ami nem csak vízpartokon és vizes helyeken tud megélni.
  • Fehér nyár (Populus alba). Az alföldi tájak meghatározó fafajtája, de a nagy tűrőképessége miatt sokféle élőhelyen előfordulhat. A gyökérsarjképzése kiváló, így a klímaváltozásnak és a szárazságnak is ellenáll.
  • Lisztes berkenye (Sorbus aria). A magyar középhegységekben honos ritka vadgyümölcsfa alakváltozatossága igen magas lehet, főleg hogy sokszor más berkenyékkel is kereszteződik. A rovarok a virágaiért, a madarak a terméséért rajonganak. Ritka fafajta, de fontos ökológiai szerepe van a természetes erdeinkben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás