Máris elkészült az eszköz, amivel a kutyasétáltatók lemérhetik 500 méteres határaikat

2020.11.13. · TECH

Szerda óta a járványvédelmi intézkedések értelmében este 8 óra után a kutyások is csak úgy hagyhatják el otthonukat, ha a lakóhelyüktől mért 500 méter sugarú körön belül sétáltatnak. A 2018-as magyar kutyaösszeírás szerint több mint 3 millió ember él együtt kutyával, úgyhogy a szabály korántsem jelentéktelen (még akkor sem, ha ezek közül sokan kertben tartják a kutyát).

A kijárási tilalom első éjszakáján mindjárt öt kutyást megbüntettek, méghozzá távolságtúllépés miatt. Ha valaki nem tudná, pontosan mit takar a fél kilométer az ő esetében, szerencsére máris megvan az eszköz, hogy ellenőrizze a sétáltatás este 8 óra utáni határait – derült ki a Kutyabarát.hu Facebook-oldaláról.

A készítő, Müller Zsolt informatikus a honlapján tette közzé a hasznos minifejlesztést, ami máris terjedni kezdett a kutyás csoportokban.

link Forrás

A térképen címre keresve vagy kattintással lehet megadni a kezdőpontot, ami köré az algoritmus 500 méter sugarú kört rajzol. Mint Müller írja, „a térkép megpróbálja meghatározni a látógató helyzetét (a böngésző valószínűleg fel fog dobni egy erre vonatkozó engedélykérést), és ha sikerül, ehhez igazítja az aktuális nézetet. Ellenkező esetben a Hősök tere lesz a kezdőpozíció.”

photo_camera Ha a Qubitnak lenne kutyája, a Szent István park déli felét használhatná este 8 után.

A fejlesztő ingyenes Google API kulcsot használt a térkép elkészítéséhez, ami naponta párszor tízezer kérést képes kiszolgálni. Ha esetleg eléri a napi limitet, másik nap lehet újra próbálkozni, illetve Müller a térkép kódját külön is elérhetővé tette, „ahol a bal felső sarokban a Run gomb megnyomásával lehet a térképet megjeleníteni. Itt a Google Places Search Box példakódjában található API kulcsot alkalmaztam, ami valószínűleg jóval nagyobb korláttal rendelkezik, viszont csak a jsfiddle.net-ről használható” – adott részletes használati utasítást az informatikus, aki még mobilos verziót is készített a térképből.

A fejlesztő nem, de a Google gyűjti a helyadatokat, úgyhogy – mint Müller írja – érdemes tisztában lenni a Google szolgáltatásainak felhasználási feltételeivel.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás