Stresszelsz? Akkor a kutyád is!

2019.06.07. · tudomány

A svédországi Linköping Egyetem etológusai azt vizsgálták, hogy vajon a megnövekedett stressz az emberben hatással van-e a kutyájukra is, és arra jutottak, hogy igen – viszont a stresszesebb kutya nem okoz további kortizolemelkedést az állat gazdájában.

A kutatók 58 kutya-gazda páros kortizolszintjét figyelték meg 2017 telén és 2018 nyarán, a mintákat szőrből és hajból gyűjtötték ki. Fontos kritérium volt még, hogy lakásban tartott kutyákról volt szó, bár azoknál az állatoknál, amelyek kimehettek játszani az udvarra, nem találtak jelentős eltérést a stressz tekintetében azokhoz képest, akiket egyszerűen csak sétálni vittek el. 

A kutatásban 25 border collie és 33 shetlandi juhászkutya vett részt, nagyjából a felük hétköznapi házikedvenc volt, a többiek alapvető kiképzést kaptak. Lina Roth, a kutatást vezető etológus szerint ez utóbbi csoport tagjai érzékenyebben reagáltak a gazda stresszingadozásaira, és szorosabban követték ezeket a változásokat, valószínűleg azért, mert a közöttük lévő kapcsolat is szorosabb volt. Roth szerint egyértelmű, hogy a kutyára hatással van a megemelkedett kortizolszint, és tükrözi a gazda állapotát – ez pedig azt jelenti, hogy most először sikerült két különböző faj egyedei között efféle kapcsolatot feltárni.

Kutyázni azért jó 

Roth azokat is megnyugtatja, akiket aggaszt, hogy nem elég, hogy ők maguk belepusztulnak a folyamatos stresszbe, ezzel még a kutyájukat is megbetegítik: az eddig is világos volt, hogy a kutyák sok, akár öntudatlan jelet is felfognak, ez sem kivétel. Kutyázni márpedig jó: a terápiás kutyák a szorongást és stresszt is csökkenthetik, ahogy sikeresen alkalmazzák őket poszttraumás stresszben szenvedők kezeléséhez is. 

A mérések és pszichológiai tesztek tanúsága szerint a megemelkedett kortizolszintre a kutyák is emelkedéssel reagáltak – emellett a kutyák kivétel nélkül stresszesebbnek tűntek télen, mint nyáron. 

Komolyan befolyásolta az eredményeket az is, ha a gazda bizonyítottan neurotikus volt, ezekben az esetekben a kan kutyák kortizolszintje alacsonyabb maradt, a szukáké viszont megnőtt, az etológusok szerint azért, mert az emlősöknél a nőstények érzékenyebbek az érzésekre. A csökkenő stresszt azzal magyarázták, hogy a neurotikus gazdák közül sokan hajlamosabbak voltak sokat tutujgatni a kutyájukat, ez pedig megnyugtatta az állatokat. 

James Burkett, az atlantai Emory Egyetem etológusa szerint könnyen lehet, hogy a kutyatulajdonosokat nem lepi meg, hogy a kedvencük képes az együttérzésre, de ez épp egy olyan terület, ahol az empirikus kutatások még nem érték be a hétköznapi vélekedéseket – miközben egyre több minden támasztja alá, hogy az állatoktól sem idegen az empátia. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás