Először fotóztak sötétben világító tasmán ördögöt

2020.12.08. · tudomány

A clevelandi Toledo Állatkertben elsőként sikerült lefotózni egy tasmán ördögöt, amely biofluoreszcens tulajdonságokat mutatott, azaz UV-fény alatt világított a bőre.

Az állatkert szombaton számolt be a hírről, hogy az egyik tasmán ördögük orra, szeme körüli bőr, valamint a fülei belső oldala világított a sötétben.

link Forrás

A biofluoreszcencia – az a jelenség, amikor élő szervezet nyel el fényt, és bocsátja ki később más hullámhosszon – viszonylag gyakori növényeknél, rovaroknál, tengeri állatoknál és hüllőknél, emlősöknél azonban csak elvétve fordul elő.

Eddig az Ausztráliában őshonos kacsacsőrű emlősöknél, erszényesnyulaknál és a vombatoknál, valamint a déli repülőmókusoknál és az oposszumoknál figyelték meg a jelenséget. Az első háromról ráadásul alig néhány hete derült ki ez a tulajdonságuk.

photo_camera Világító kacsacsőrű emlős egy friss tanulmányból. Forrás: Mammalia 2020; 10.1515/mammalia-2020-0027

A világító vombatok, megkockáztatjuk, még a világító tasmán ördögnél is fantasztikusabban néznek ki:

link Forrás

A húsevő erszényesek közé tartozó tasmán ördög ugyancsak Ausztráliában honos, abban a szigetállamban, amelyről a nevét is kapta.

Az állatkerttel dolgozó szakértők szerint egyelőre nem tudni biztosan, milyen célt szolgálhat a tasmán ördögök különleges képessége, felmerül például az álcázás és a pártalálás, de annyi biztos, hogy összefügg az állatok éjszakai életmódjával. Az is lehet, hogy mivel éjszakai állatok, a vadonban a tasmán ördögök nem is találkoznak elég UV-fénnyel, hogy képességük kibontakozhasson – írták a Toledo Állatkert Facebook-oldalán.

Mint az állatkert egyik munkatársa, Jacob Schoen az abc hírügynökségnek elmondta, az ausztrál emlősökről tett friss felfedezések sarkallták őket arra, hogy kipróbálják, hogy néz ki az ő tasmán ördögük UV-fény alatt, és megdöbbenve tapasztalták, hogy már az első próbálkozásra felragyogott az állat bőre.

Menna Jones vadállatkutató, a Tasmániai Egyetem docense szerint azért különleges az ohiói állatkert felfedezése, mert arra utal, hogy a tasmán ördögök más, szélesebb spektrumon érzékelnek, mint az emberek. Ugyanakkor egyik megszólaltatott szakértő sem zárta ki, hogy a tasmán ördög kékes fénye puszta véletlenszerűség.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás