Neuromorf csipet fejlesztett egy német kutatócsoport

2020.12.08. · TECH

A mesterséges intelligencia kutatásának fontos eszközei a neurális hálózatok, amelyek az emberi agy működését szoftveresen szimulálva már ma is megbízhatóan teljesítenek a szövegek, beszélt nyelvek vagy a képek felismerésében. A neuromorf számítástechnika szintén az emberi idegrendszerhez hasonló rendszerek kifejlesztésére törekszik, csak nem hagyományos processzorokon futtatott szoftverek, hanem speciális hardveres architektúra létrehozásával és megépítésével.

A németországi Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR) kutatócsoportja december 7-én a Physical Review Letters folyóiratban publikálta legújabb eredményeit.

A kutatók alig néhány mikrométer átmérőjű vas-nikkel korongok mikrohullámú gerjesztésével olyan mágneses örvényeket hoztak létre, amelyek viselkedése meglepő módon hasonlít az idegsejtekben zajló folyamatokra. A nemlineáris spin hullámok csak akkor aktiválódnak, ha a besugárzott mikrohullámú teljesítmény átlép egy bizonyos küszöböt.

A neuromorf számítógép működési elvének vizuális szemléltetése: az idegsejtek szinaptikus kapcsolatait mágneses hullámok szimulálják, amelyeket speciálisan nemlineáris folyamatok segítségével generálnak és osztanak fel
photo_camera A neuromorf számítógép működési elvének vizuális szemléltetése: az idegsejtek szinaptikus kapcsolatait mágneses hullámok szimulálják, amelyeket speciálisan nemlineáris folyamatok segítségével generálnak és osztanak fel Fotó: HZDR/ Sahneweiß/ H.Schultheiß

A kutatók szerint az ilyen viselkedés azt sugallja, hogy az általuk épített eszköz ígéretes alapja egy neuromorf csipnek.
A HZDR csapata a következőkben azt tervezi, hogy hálózatba köti az eszközöket, amelyeknek egyszerű feladatokat kell végrehajtania, például fel kell ismernie az egyszerű mintázatokat.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás