Neuromorf csipet fejlesztett egy német kutatócsoport

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

A mesterséges intelligencia kutatásának fontos eszközei a neurális hálózatok, amelyek az emberi agy működését szoftveresen szimulálva már ma is megbízhatóan teljesítenek a szövegek, beszélt nyelvek vagy a képek felismerésében. A neuromorf számítástechnika szintén az emberi idegrendszerhez hasonló rendszerek kifejlesztésére törekszik, csak nem  hagyományos processzorokon futtatott szoftverek, hanem speciális hardveres architektúra létrehozásával és megépítésével. 

A németországi Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR) kutatócsoportja december 7-én a Physical Review Letters folyóiratban publikálta legújabb eredményeit.

A kutatók alig néhány mikrométer átmérőjű vas-nikkel korongok mikrohullámú gerjesztésével olyan mágneses örvényeket hoztak létre, amelyek viselkedése meglepő módon hasonlít az idegsejtekben zajló folyamatokra. A nemlineáris spin hullámok csak akkor aktiválódnak, ha a besugárzott mikrohullámú teljesítmény átlép egy bizonyos küszöböt. 

A neuromorf számítógép működési elvének vizuális szemléltetése: az idegsejtek szinaptikus kapcsolatait mágneses hullámok szimulálják, amelyeket speciálisan nemlineáris folyamatok segítségével generálnak és osztanak felFotó: HZDR/ Sahneweiß/ H.Schultheiß

A kutatók szerint az ilyen viselkedés azt sugallja, hogy az általuk épített eszköz ígéretes alapja egy neuromorf csipnek.
A HZDR csapata a következőkben azt tervezi, hogy hálózatba köti az eszközöket, amelyeknek egyszerű feladatokat kell végrehajtania, például fel kell ismernie az egyszerű mintázatokat. 

Korábbi kapcsolódó cikkeink: