Tiltakoznak a Google munkatársai egy AI-szakértő kollégájuk kirúgása miatt

2020.12.04. · TECH

A Google több száz munkatársa tiltakozott Timnit Gebru elbocsátása ellen. Gebru a mesterséges intelligencia etikai kérdéseit kutatta. A hírek szerint azután mondtak föl neki, miután a vállalat belső levelezőlistáján egy emailben tiltakozott a marginalizált hangok elfojtása ellen. A Gebru menesztése ellen tiltakozó nyílt levelet eddig több mint 1400-an írták alá, köztük több száz Google-alkalmazott, és az iparág más jelentős képviselői is. A tiltakozók rasszizmussal és cenzúrával vádolja a Google-t; a Twitteren a #BelieveBlackWoman címkével jelölt bejegyzésekben folytatnak kampányt Gebru mellett.

Gebru a mesterséges intelligencia használatával összefüggő etikai kérdések szakértője. Többek között a faji elfogultsággal kapcsolatos munkájával szerzett magának szakmai hírnevet; kritizálta például azokat az arcfelismerő rendszereket, amik nem tudják azonosítani fel a feketék arcát.

Timnit Gebru a TechCrunch Distrupt rendezvényén a San Franciscó-i Moscone Centerben, 2018. szeptember 7-én.
photo_camera Timnit Gebru a TechCrunch Distrupt rendezvényén a San Franciscó-i Moscone Centerben, 2018. szeptember 7-én. Fotó: Kimberly White / AFP

Gebru szabadságra készült, amikor megbeszélésre hívták egy társszerzővel írt kutatási cikk miatt. A Google azt mondta, hogy a kutatást visszavonták, és nem hajlandók további megbeszélést folytatni az ügyről. Gebru ezután a Brain Women and Allies (Okos nők és szövetségeseik) nevű belső fórumra küldött egy emailt, amelyben a vezetőség döntését bírálta; ennek másolatát a Platformer hozta nyilvánosságra.

Gebru egy emailt küldött a Google menedzsmentjének is; ebben lefektette, hogy milyen feltételek mellet lehet eltekinteni a neve közlésétől a tanulmányban. Azt is közölte, hogy ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor ez volt az utolsó napja, amit a Google-nél töltött.

A vezetés a válaszlevélben arról tájékoztatta Gebrut, hogy tiszteletben tartják a távozásról szóló döntését, és elfogadják a lemondását.

„Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy a munkaviszonyának gyorsabban kell véget érnie, mint ahogy azt az emailben írta, ugyanis az elmúlt éjjel az agycsoportnak küldött email bizonyos részletei olyan viselkedést tükröznek, amik összeegyeztethetetlenek a Google vezetésének elvárásaival.”

– olvasható a Google levelében.

Gebru a Twitteren cáfolta, hogy lemondott volna; szerinte Jeff Dean, a Google mesterségesintelligencia-kutatásért felelős menedzsere menesztette. Dean azzal védekezett, hogy a kirúgást számos félreértés és találgatás övezi. Szerinte Gebru tanulmányát egy nappal a határidő lejárta előtt nyújtották be, ami nem volt elég ahhoz, hogy elvégezzék a belsős felülvizsgálatot, és úgy tűnt, hogy a tanulmány figyelmen kívül hagyott több, a téma szempontjából releváns kutatást.

„Azt írta az emailben, hogy számos feltételnek kell ahhoz teljesülnie, hogy továbbra is a Google-nél dolgozzon, beleértve minden személy megnevezését, akikkel konzultáltunk a tanulmány felülvizsgálata során, valamint a pontos visszajelzést is. […] Azt írta, hogy ha ezek a követelmények nem teljesülnek, távozik a Google-től, és befejezi a munkáját. Elfogadtuk és tiszteletben tartottuk a döntését, hogy felmond a Google-nél.”

– mondta Dean a BBC-nek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás