Mindkét karon mérni kell a vérnyomást, mert a különbség betegségről árulkodhat

2021.01.05. · tudomány

Az orvosi ajánlások gyakran ajánlják, hogy mindkét karon érdemes vérnyomást mérni, mivel a domináns kar erősebb, így nagyobb nyomást igényel, de a gyakorlatban valószínűleg kevesen állnak neki a bal és a jobb karjukon is elvégezni a kényelmetlen procedúrát. Pedig egy nemzetközi kutatócsoport friss tanulmánya szerint a két karon mért érték közötti különbség a szív- és érrendszeri betegségek kockázatáról is árulkodhat.

A kutatók 24 korábbi tanulmányt elemeztek, amelyek közel 54 ezer felnőtt férfi és nő vérnyomásmérési adatait tartalmazták – minden alanyt csak általános szívgyógyászati klinikákban vizsgáltak, így a kutatók kizárhatták a speciális szívbetegségek kockázatát. A csoport tagjai között összesen 5800 szív- és érrendszeri eseményt (szívinfarktus, sztrók, mellkasi fájdalom) jegyeztek fel, ezek közül 1435 eset halállal végződött.

Miután az adatokat különböző kritériumok (kor, nem, dohányzási szokások, korábbi diagnózis cukorbetegségre vagy magas vérnyomásra) alapján összehasonlították, a kutatók megállapították, hogy a bal és a jobb karon mért szisztolés nyomás (a vérnyomásmérés magasabb értéke) 5 egységnyi (higanymilliméteres) különbsége 9 százalékkal nagyobb kockázatot jelent egy szív- és érrendszeri esemény bekövetkezésére, és 6 százalékkal nagyobb a kockázata annak is, hogy az halálesethez vezet.

Csendes gyilkos

A magas vérnyomás, vagy más néven hipertónia a legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegség (a felnőtt lakosság több mint 25 százalékát érinti), amely különösen veszélyes, hiszen szövődményei hosszú évek során alakulnak ki – gyakran nevezik csendes gyilkosnak is. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány szerint a 25 év fölöttieknek évente legalább egyszer szükséges ellenőriztetniük a vérnyomásukat.

A vérnyomást két mérőszámmal jellemzik: az első, magasabb értéket szisztolés értéknek nevezik, ami az erekben uralkodó nyomást mutatja a szív összehúzódásakor, a második (diasztolés) érték pedig a szív kamráinak elernyedésével olvasható le. Az optimális vérnyomást 90 és 120 közötti szisztolés, valamint 60 és 80 közötti diasztolés nyomás jellemzi, de előbbi 140-ig, míg utóbbi 90-ig is felmehet egészséges embereknél. A 140 fölötti szisztolés érték enyhe, a 160 fölötti középsúlyos, míg 180 fölött súlyos, azonnali orvosi segítséget igénylő hipertóniát jelez.

A minél pontosabb mérés érdekében a Harvard Egytem orvosi kara azt tanácsolja, hogy vérnyomásmérés előtt 30 perccel ne fogyasszunk kávét és alkoholt, valamint ne dohányozzunk; majd pár perccel a mérés előtt üljünk egyenesen, a lábakat a földön tartva.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás