Hogyan lesz rákterápiás eszköz egy kozmetikai lézerből?

A Massachusetts-i Közkórházban (MGH) kifejlesztettek egy olyan, alapvetően kozmetikai kezelésekhez használt lézert, amivel javítható egyes daganatos betegségek kezelésének hatéknoysága. A szakértők szerint az eljárást más rákterápiás kezelésekre is használni lehet. A daganatok kezelésének hatékonyságát mostanáig egereken tesztelték – írja a Science Translational Medicine-ben megjelent tanulmány.

Az immunellenőrzőpont-gátlók (immune checkpoint inhibitors) igen fontos gyógyszerek; ezekkel javítható a szervezet immunválasza egyes daganatos megbetegedések esetén. Az immunellenőrzőpont-gátlók azonban csak bizonyos pácienseknél használhatók. Ezeknél a pácienseknél a ráksejtek általában többszörös mutáción esnek át, így a szervezet idegen anyagként azonosítja őket, ami gyulladásos válaszreakciót vált ki.

Hogy más páciensekre is kiterjesszék az immunellenőrzőpont-gátlókat, David E. Fischer, a kórház melanómaközpontjának igazgatója, valamint az MGH Biológiai Kutatóközpontjának igazgatója felállítottak egy kutatócsoportot, ami egereken végzett kísérleteket. Ezekhez olyan immunogén melanómával rendelkező állatokat használtak, amelyeket nem akadályoztak az immunellenőrzőpont-gátlók a kísérlet során.

A kutatók megállapították, hogy ha a melanómasejteket ultraibolya sugárzásnak teszik ki, a fény hatására a sejtekben mutáció alakul ki, ami tovább növeli az immunellenőrzőpont-gátlók hatékonyságát a melanómával szemben. Arra azonban a kutatók sem számítottak, hogy a fokozott immunválasz részeként a tumor nem mutálódott fehérjéi ellen is immunválasz lép föl az úgynevezett epitóp terjedés részeként.

„Az epitóp terjedés fontos lehet, mivel sok, az emberekben kialakuló ráktípus esetében a mutációk száma nem túl magas, így nem reagálnak jól az immunterápiára. Emiatt nagy értéke lehet egy olyan kezelésnek, amely biztonságosan célozhatja meg a nem mutálódott fehérjéket.”

magyarázta a Medical Xpress hírportálnak Fisher.

A kutatók ezután arra törekedtek, hogy felfedezzék az ultraibolya sugárzás hatására fellépő mutációk által kiváltott immunválaszt, mivel nem lenne biztonságos az a rákterápiás kezelés, amely veszélyes mutációkkal súlyosbítaná a páciensek daganatos betegségeit.

„Felfedeztük, hogy a kozmetikai kezelésekhez használt lézer – más néven frakcionált lézer – a daganatokon használva a helyi gyulladás egy olyan formáját idézheti elő, amely utánozza a mutációk jelenlétét, így nagy mértékben fokozhatja a nem mutált tumorfehérjék elleni immunválaszt. Ezzel a módszerrel számos olyan egeret meggyógyítottunk, amelyek nem reagáltak az immunterápiára.”

– mondta Fisher.

Az eredmények alapján arra következtethetünk, hogy a lézeres kezelés, illetve más, a daganatos betegségek optimális immunválaszát elősegítő módszerek növelhetik az immunellenőrzőpont-gátlók hatékonyságát a ma gyógyíthatatlannak mondott daganatos betegségekkel szemben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás