Droghasználati felmérés indult 31 európai országban

2021.03.22. · tudomány

Használsz drogokat? Mely szereket? Mennyit? Milyen gyakran? Ezek a kérdések is szerepelnek az Európai Unió kábítószerügyi ügynöksége, az EMCDDA által 31 országban indított Európai Online Felmérés a Droghasználatról című vizsgálatban. A szerhasználatban érintett, 18. életévüket betöltött személyeket célzó kérdőíves vizsgálat célja a területen dolgozó szakemberek és politikai döntéshozók tudásának bővítése a szerhasználati mintázatokról Európában, és ezáltal a jövőbeni drogpolitikák és beavatkozások támogatása a szükséges információkkal.

Az európai kábítószerhelyzet monitorozásával és a bevált gyakorlatok terjesztésével foglalkozó EMCDDA ebben az évben már 31 országban, 28 nyelven indította el online felmérését. A március 18-tól április 30-ig elérhető kérdőív modulokra bontva vizsgálja a szocio-demográfiai jellemzőket, a szerhasználati mintázatokat, kábítószerekhez való hozzáférést (vásárolt mennyiségek, árak), valamint a koronavírus járvány hatásait a szerhasználatra.

Az ezen a linken található önkéntes, névtelen online vizsgálat előnye a szerhasználó emberek közvetlen elérése. Könnyen és gyorsan előkészíthető, friss adatokat biztosít rövid időn belül, és lehetőséget ad az újonnan megjelenő trendek azonosítására. Egyező kérdések alkalmazásával, szigorú fordítási folyamat mellett ráadásul ezek a vizsgálatok lehetővé teszik a nemzetközi összehasonlítást is.

A magyar lekérdezés kutatócsoportjának vezetője Demetrovics Zsolt addiktológus, az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének vezetője.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás