Biden jelentősen megsarcolná az amerikai vállalatokat, a legendás adóelkerülő Amazon áll elébe

2021.04.07. · gazdaság

Jeff Bezos, az Amazon alapítója támogatja Joe Biden amerikai elnök adóemelő szándékait. Biden tervei szerint az amerikai vállalatokra kivetett adót igen jelentősen, 21 százalékról 28 százalékra növelik.

A befolyt adóból az elnök jelentős infrastruktúra-javító terveit finanszíroznák, azaz az internet- és úthálózat, a kikötők és a vízvezetékrendszer tökéletesítésére fordítanák. A nagyívű tervet felvázoló beszédében Biden éppen az Amazont emelte ki mint azon vállalatok egyikét, amely túl kevés közterhet visel.

Bezos kedden rövid közleményben reagált az elhangzottakra: az Amazon támogatja, hogy Biden az infrastruktúrára koncentráljon, sőt arra szólítja fel a demokratákat és a republikánusokat, hogy kössenek kompromisszumot a cél érdekében. „Tudatában vagyunk, hogy ehhez a befektetéshez mindkét oldalnak engedményeket kell tennie abban a kérdésben is, hogy mi kerüljön bele a csomagba, és abban is, hogy miből finanszírozzák (támogatjuk a vállalati adó emelését)” – áll a közleményben.

Az Amazon azt várja, hogy a Kongresszus és a Biden-adminisztráció közösne megtalálja a megfelelő, kiegyensúlyozott megoldást, ami fenntartja, sőt javítja is az amerikai versenyképességet.

Megadóztatják a tengerentúli profitot is

Bezos közleménye arra nem tér ki, hogy az Amazon a Fehér Ház többi adóemelési elképzelését is támogatja-e, csak a vállalati adóról nyilvánít véleményt. A további tervek arról szólnak, hogy az amerikai cégek tengerentúlon keletkezett nyereségei után is több adót szednének be, és más országokkal együttműködve valamiféle globális minimumát állapítanák meg a nyereségadónak.

A republikánusok és a vezető vállalati lobbisták a papírformának megfelelően nem támogatják az adóemelést, mert attól tartanak, hogy csökkenti a gazdasági növekedést. Az Amazon a fenti nyilatkozattal megkülönbözteti magát ezektől a köröktől.

Elemzők szerint a tengerentúli profitra kivetett magasabb adók ötlete nagyobb ellenállást fog kiváltani, mint a vállalati adó szimpla emelése, ezt ugyanis sok vállalat el tudja kerülni különféle jóváírásokkal és más levonásokkal.

Egyre többet adózik az Amazon, de még így se sokat

A 2020-ban rekordmértékű nyereséget elérő Amazon maga tavaly 2,3 milliárd dollárnyi adót került el legálisan, és ez azt jelentette, hogy bevételei után mindössze 9,4 százalék adót fizetett be a szövetségi költségvetésbe – számolta ki az Adózási és Gazdaságpolitikai Intézet (ITEP) nevű washingtoni nonprofit elemző cég.

És még ennek is örülni lehet, mert 2019-ben 1,2 százalék, 2018-ban pedig mínusz 1,2 százalék volt az Amazon által befizetett szövetségi vállalati adó effektív rátája.

Jeff Bezos a bizottság előtt
photo_camera Bezos egy tavaly októberi bizottsági meghallgatáson Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A világ egyik leggazdagabb embere által irányított Amazont régóta támadják adózási szokásai miatt, amit a világ leggonoszabb techvállalatának választott cég az elmúlt hetekben a szokásosnál is hevesebben utasított vissza.

Az Amazon a Twitteren is összecsapott az adóterveit ecsetelő Elizabeth Warren szenátorral, miután Warren azzal vádolta a céget, hogy nullához közeli adót fizet, és minden cégjogi kiskaput kihasznál. Az Amazon azzal reagált, hogy miközben 1,7 milliárd szövetségiadó-költsége volt tavaly, 350 milliárd dollárt invesztált. A céget éppen ezek a befektetések segítették hozzá, hogy jelentősen csökkentse a befizetendő adót, a jelenlegi szabályok ugyanis erős ösztönzőkkel segítik a kutatás-fejlesztésbe beruházó cégeket. „Az adótörvényeket maga hozza, Warren szenátor, mi csak betartjuk őket. Ha nem tetszenek a törvények, mindenképpen változtassa meg” – írták.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás