Ismét kiürítenek egy falut a legújabb SpaceX-prototípus kilövése miatt

2021.04.21. · TECH

Újabb tesztre készülnek a SpaceX-nél, ezúttal a Starship legújabb aktív prototípusát, az SN15-öt tesztelik majd a texasi Boca Chica közelében. A cég közleménye szerint elképzelhető, hogy a teszt során olyan lökéshullám keletkezik majd, ami betörheti a környéken az ablakokat, így a falu lakóinak azt javasolják, hogy hagyják el az otthonaikat, ha pedig ezt nem tudják megoldani, a kilövést jelző sziréna megszólalásakor inkább menjenek ki a szabadba, nehogy megsérüljenek az üvegszilánkoktól.

A figyelmeztetésben arra kérik a helyieket, hogy a háziállatokról is gondoskodjanak, illetve kölcsönösen figyelmeztessék egymást arra, hogy elég veszélyes a közelben lenni, amikor épp egy űrhajót lőnek ki. Azt nem árulták el, hogy pontosan mikor kell a kilövésre számítani, mindenesetre április 21 és április 22 között útlezárások is lesznek a környéken.

A SpaceX hat éve költözött Boca Chica közelébe, és bár Elon Musk cége felajánlotta a helyieknek, hogy megvásárolja tőlük a házukat, nem mindenki élt a lehetőséggel. A faluban körülbelül 40 ház található, a rakétatesztek idején pedig lezárják a Boca Chicába vezető egyetlen utat. A FAA, az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal álláspontja aszerint a falu kilövőállomáshoz közeli részei a tesztek idején nem biztonságosak, és a korábbiakban is volt már rá példa, hogy otthonuk elhagyására szólították fel a helyieket.

photo_camera Készülnek az SN15 tesztjére Fotó: REGINALD MATHALONE/NurPhoto via AFP

2024-ben a Holdra készülnek

A NASA a SpaceX-et bízta meg a holdraszálláshoz használatos űrhajó kifejlesztésével, és abban bíznak, hogy 2024-re már kész is lesz ez az eszköz – de ennek feltétele az is, hogy az űrhajó ne robbanjon fel le- vagy felszállás közben. Ez eddig egyszer sikerült az SN10-es prototípussal, de Elon Musk abban bízik, hogy az SN15 már meg tud birkózni a feladattal.

Az evakuáláshoz az otthonukhoz ragaszkodó helyiek már hozzászoktak: akik elköltöztek, azok házaiba a SpaceX alkalmazottai költöztek be. David Finlay, a cég pénzügyi igazgatója tavaly ősszel közölte a helyiekkel, hogy így vagy úgy, de a SpaceX meg fogja szerezni az ingatlanjaikat, így azt javasolta, hogy fogadják el Musk vállalatának ajánlatát, különben kénytelenek más eszközökhöz fordulni. Ez valószínűleg azt jelenti majd, hogy a Szövetségi Légügyi Hivatal lakhatatlannak ítéli a falut, így a lakosoknak el kell költözniük – miközben épp arra panaszkodnak, hogy a cég alkalmazottai viszont éppen beköltöznek az üresen maradt házakba.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás