Ész Ventura: Felcsigázzuk az olvasókat, főleg a haladókat!

Klasszikus gyufafeladvány kérdése, hogy az alábbi csigavonalat hány gyufaszál áthelyezésével lehet megfordítani úgy, hogy az ellenkező irányba csavarodjon. Most azonban kérdezünk egy másikat is.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

118. feladvány: Gyufacsiga

Egyetlen gyufaszál áthelyezésével hányféleképpen lehet síkbeli szimmetrikus alakzattá alakítani a fenti csigavonalat? A gyufafejek elhelyezkedésétől eltekinthetünk. Fontos: nem elég megoldásokat találni, az összeset meg kell találni, és be kell bizonyítani, hogy csak azok lehetségesek!

Haladóknak: Mi a helyzet akkor, ha növeljük a csiga méretét, és n-szer tekeredik körbe? Ebben az általános esetben hány gyufaszál áthelyezésével lehet megfordítani a csiga tekeredési irányát? Hány gyufaszál áthelyezésével lehet szimetrikus alakzatot készíteni belőle, és azt hányféleképpen lehet megtenni?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: május 10. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.