Összefüggést talált az orr és a pénisz mérete között egy japán kutatócsoport

2021.05.10. · majom

Közismertek azok a népi bölcsességek, hogy a nagy kezű, a nagy lábú, illetve magas férfiak pénisze nagyobb, ezeknek azonban semmilyen tudományos alapjuk nincsen. Illetve amikor kutatók behatóan vizsgálták az összefüggéseket, a bizonyítékok sosem állták meg igazán a helyüket, például mert túl szűk mintán vizsgálták a kérdést, vagy mert az adatok nagyrészt önbevalláson alapultak.

A Basic and Clinical Andrology című folyóiratban idén publikált japán tanulmány azonban arra az elképesztő eredményre jutott, hogy az orr hossza és a pénisz mérete között mégiscsak lehet összefüggés.

Hogy még bizarrabb legyen a friss tanulmány, a japán kutatók – igazságügyi orvos kutatók és urológusok – összesen 126, 30 és 50 év közötti japán férfi holttestét tanulmányozták a 2015 és 2019 közötti időszakban a haláluk utáni három napon belül, és abból vontak le következtetéseket. A végső cél, mint leírták, az azonosítatlan holttestek kormeghatározásának megkönnyítése lenne, ehhez jutottak egy lépéssel közelebb.

A kutatás

A kutatók megmérték a holttestek magasságát, a tömegét, a herék tömegét, a pénisz kerületét, valamint a hosszát is ernyedt, illetve kinyújtott állapotban (utóbbi közelíti a leginkább az erektált pénisz hosszát a tudományos álláspont szerint). Megmérték a távolságot a szemek közötti középpont és az orrcimpák két széle között is.

photo_camera Illusztráció: Basic and Clinical Andrology / Hiroshi Ikegaya

Egy korábbi munkájában a kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a férfi genitáliák mérete változhat-e a korral szérum tesztoszteronnak való azonos kitettség esetén. Mivel akkor azt találták, hogy tinédzserkorban a pénisz hossza csaknem megszűnt növekedni, az idősebb férfiakban pedig enyhén csökkent, a most publikált kutatás célja az volt, hogy megállapítsák, a kor mellett milyen tényezők állnak összefüggésben a pénisz hosszával. Ezért végeztek többváltozós analízist, összefüggést keresve a kinyújtott pénisz hossza és más testméretek között.

A legerősebb összefüggés érthetően az ernyedt és a kinyújtott pénisz hossza között volt, de meglepő módon a második legerősebb korrelációt a szem-orrcimpa távolság és a kinyújtott (nem az ernyedt!) pénisz hossza között találták. Akiknél a szem-orrlyuk távolság alig haladta meg, vagy alatta maradt a 4,5 centiméternek, annak a kinyújtott pénisze 10 centiméter körül, vagy az alatt maradt. Akiknél a szem-orrlyuk távolság elérte az 5,6 centimétert, azoknál a kinyújtott pénisz mérete átlagosan 13,5 centiméter volt. Ez volt a két szélső érték. Akiknek ezek közé esett az orrhossza, azoknál az átlagos péniszméret 11,4 centiméter volt. Ezt az összefüggést találták legalábbis a japán férfi holttesteken végzett vizsgálatokkal.

A kutatók a mérésekből azt a következtetést vonták le, hogy a péniszméretet „valószínűleg nem a kor, a magasság és a testsúly határozza meg, hanem már a születés előtt eldől”.

Mivel a japán kutatócsoport ezeket a következtetéseket egy mindössze 126 fős minta adottságaiból vonta le, az eredmények távolságtartással kezelendők.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás