A régészeket is megdöbbentette, honnan származik a dél-angliai domboldalba vájt meztelen óriás

2021.05.12. · tudomány

A dél-angliai Dorset megyében található kis település, Cerne Abbas közelében van egy domb, amelynek oldalába egy 55 méter magas, bunkót lóbáló óriás véstek valamikor a történelem során. A figurát nehéz összetéveszteni más dombrajzokkal: olyan, mintha egy kisgyerek rajzolta volna, netán a Rick és Mortyból mászott volna elő, ráadásul meztelenségében nemcsak a bordái és a mellbimbói, de a felfelé ívelő pénisze is nagy hangsúlyt kapott készítőitől.

A rajz eredete régóta foglalkoztatja a régészeket és történészeket, és számos lehetséges megfejtés született már rá: gondolták már római-britanniai Herkules-ábrázolásnak, kelta istenség képének és 17. századi Oliver Cromwell-karikatúrának is, a néphagyomány pedig a termékenységgel hozta összefüggésbe, ezért gyakran körbetáncolták az alakot. Most a brit műemlékvédelmi szerv, a National Trust végzett üledékelemzést a helyszínen, és az egy éven át tartó kutatás meglepő eredménnyel zárult.

Az óriásról ugyanis kiderült, hogy az angolszász kor vége felé, valószínűleg a 10. században keletkezett. „Teljesen ledöbbentett. Nem ókori, nem római, hanem középkori az alak. Én 17. századinak tippeltem” – mondta a Guardiannek Martin Papworth, a kutatást vezető egyik régész. Azt más régész kutatók is megerősítették, hogy a legtöbben ókori vagy kora újkori dombrajznak gondolták a Cerne Abbas-i óriást, a kettő közötti időszak csak kevesek szerint jöhetett számításba.

A Cerne Abbas-i óriás
photo_camera A Cerne Abbas-i óriás Fotó: PHILIPPE TURPIN/Photononstop via AFP

A kutatók az üledék vizsgálata során meg tudták állapítani, hogy az egyes homokszemcséket mikor érte utoljára napfény, ez alapján a legmélyebb réteg a 700 és 1100 közötti időszakból származik. Ennek a szakasznak a közepén, 978-ban alapították a közeli cerne-i apátságot, amelyről olyan történetek is keringenek, hogy alapításának okai között szerepelt áttéríteni a helyieket a keresztény hitre az angolszász istenhez (Heil vagy Heilith) való imádkozásból – lehet, hogy az óriás ezt az istent ábrázolja.

Ezt az elméletet azért vetették el, mert az apátság fennmaradt dokumentumaiban sehol nem található említés a rajzra, ráadásul nem tartották valószínűnek sem azt, hogy egy idegen isten képétől nem messze alapítanak apátságot, sem azt, hogy az apátság rendelte volna el az angolszász istent kifigurázó gúnyrajz létrehozását. Mivel az óriás első említését 1694-re datálják a történészek, arra gyanakszanak, hogy megalkotása után viszonylag hamar elfeledhették a rajzot, amit benőhetett a fű, majd csak a 17. században fedezték fel újra a körvonalait.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás