Harvardi kutatók szerint nem kell félni attól, hogy a spermiumszám csökkenése miatt kihal az emberiség

2021.05.12. · tudomány

Az elmúlt hónapokban több kutatás is azt állította, hogy globálisan, de főként a nyugati államokban rohamosan csökken a férfiak spermiumszáma, többek között a műanyagszennyezés és különböző ipari vegyületek hatására. A Harvard Egyetem termékenységkutatói most „A sperma jövője” című tanulmányukban igyekeztek helyre tenni a korábbi kutatások apokaliptikus eredményeit.

A harvardi kutatók ugyanazt a 2017-es metaanalízist vették alapul, mint amire a hímivarsejtek veszélyes csökkenésével fenyegető kutatások hivatkoznak. Marion Boulicault és társai szerint a spermiumszám alakulása a különböző populációkban széles spektrumon mozog, és a többségük fajtipikus, és nem tekinthető rendellenesnek. A magasabb spermiumszám ugyanis egy bizonyos kritikus határ fölött nem feltétlenül jelez jobb egészséget vagy a termékenység nagyobb valószínűségét.

A kutatók szerint a rohamosan csökkenő spermiumszám drámai narratívái egy sor tudományosan és etikailag problémás feltételezésen alapulnak. A korábbi kutatások például alapvetőnek vették, hogy a fejlett angolszász országok 1970-es évekbeli adatai jelentik az optimális spermiumszámot, valamint azt sugallják, hogy a csökkenő spermiumszám automatikusan a terméketlenség veszélyével fenyegetnek, miközben semmi sem támasztja alá, hogy a férfiak termékenysége és a spermiumszám változásai arányosan viszonyulnak egymáshoz.

A 2017-es metaanalízisben vizsgált országok mintáinak nagysága a spermiumszámot tekintve
photo_camera A 2017-es metaanalízisben vizsgált országok mintáinak nagysága a spermiumszámot tekintve Forrás: Harvard Egyetem

A harvardi kutatók szerint továbbá az is problémás, hogy a 2017-es metaanalízisben két kategóriára osztották az embereket (nyugati és egyéb), ami egyrészt gyarmatosító hangulatot áraszt magából, ráadásul a nemzeteken belüli városi és vidéki adatok között sem tesz különbséget, és azt sem veszi figyelembe, hogy az egyéb kategóriába sorolt országokból nagyon kevés adat áll rendelkezésre a spermiumszám alakulásáról.

Ezek alapján tehát meglehetősen túlzás lenne olyan következtetésre jutni, hogy veszélyben a világ férfijainak termékenysége, az ilyen eredmények azonban kiválóan alkalmasak a fehér felsőbbrendűséget és antifeminista nézeteket valló személyek hergelésére, akik szerint a nyugati országokban a rasszok keveredése fenyegeti a férfiak termékenységét – állítják a kutatók.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás