A fűszívó férfiaknak magasabb a spermaszámuk, de a nők termékenységét negatívan befolyásolja a kannabisz

2019.08.28. · tudomány

Mesterséges megtermékenyítési programban részt vevő párok vizsgálatán alapul az az augusztus közepén a Human Reproduction folyóiratban publikált tanulmány, amely szerint a marihuánát szívó férfiaknak nagyobb esélyük lehet egészséges utód nemzésére, mint azoknak, akik nem élnek a szerrel. 

A Harvard Egyetem kutatói ugyanakkor azt is megállapították, hogy a klasszikus fűszívás a nőkre kifejezetten negatív termékenységi hatással van, a kannabisz fogyasztása pedig kifejezetten növeli a terhesség elvesztésének kockázatát.

Spermabumm

A kutatók 2005 és 2017 között a bostoni  Massachusetts General Hospital lombikbébiprogramjában részt vevő 200 párt és 220 egyedülálló nőt vontak be vizsgálatukba, akiket önbevallás alapján kategorizáltak termékenységi mutatóik szerint. A szerhasználatot firtató kérdés nem tért ki a dohányzásra, illetve alkohol, kokain vagy más drog használatára, csak a dohányba keverve vagy tisztán, de mindenképp cigarettaként elfüstölt kannabisz fogyasztására. 

A kutatók korábbi vizsgálatokból kiinduló hipotézise az volt, hogy a fűszívás semmiféle kapcsolatban nem áll az in vitro, vagyis laboratóriumi körülmények között végrehajtott megtermékenyítés sikerességével, illetve sikertelenségével. Csakhogy kiderült: azoknál a férfiaknál, akik életük során elszívtak már egy vagy több füves cigarettát, szignifikánsan magasabb volt az átlagos spermiumszám, mint akik soha nem fogyasztottak kannabiszt.

Emberi hímivarsejtek látványrajza
photo_camera Emberi hímivarsejtek látványrajza Fotó: SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

Mindez ugyanakkor nem bizonyíték az egyes kultúrkörökben afrodiziákumként is használt marihuána fertilitásnövelő hatására, írják a tanulmány szerzői. Az eredmények legfeljebb arra utalnak, hogy a kannabisz nem gyakorol káros hatást a férfiak termékenységére. 

Termékenységi statisztika

A vizsgálatba bevont nők 44 százaléka, a férfiaknak 61 százaléka mondta azt, hogy szívtak már füvet életükben, viszont a megkérdezett nőknek csak 3, a férfiaknak pedig 12 százaléka állította, hogy a lombikbébiprogram ideje alatt is fogyasztott marihuánát.

Az utóbbi kategóriába tartozó nőknek több mint felénél lépett fel valamiféle komplikáció a megtermékenyített petesejt beültetése után, ami végül a terhesség elvesztésével járt. A füvet csak korábban vagy sosem fogyasztó nőknél ez az arány 26 százalék volt. Ez a kutatók szerint arra mutat, hogy a marihuána használata „összefüggésben lehet a rosszabb termékenységi eredményekkel”, de mivel a vizsgált nők közül nagyon kevesen voltak azok, akik a kezelés idején is szívtak, ezért az eredményt akár a véletlen is szülhette.

Azon párok közül ugyanakkor, akiknél a férfi aktív marihuánafogyasztó volt, az esetek 48 százalékban járt sikerrel a megtermékenyítés és a terhesség is, míg azoknál, ahol a férfi csak korábban vagy egyáltalán nem szívott füvet, csak 29 százalékos volt ez a mutató. A szignifikáns kapcsolat akkor is fennállt, amikor a kutatók figyelembe vettek más, a termékenységet befolyásoló olyan tényezőket, mint az életkor, az etnikai hovatartozás, a testtömegindex, a dohányzás, a kávé- és alkoholfogyasztás vagy éppen a kokainhasználat. 

Fűvel vagy fű nélkül?

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy vizsgálatuk csak a mesterséges megtermékenyítési programban részt vevőkre terjedt ki, így megállapításaik nem vonatkoznak azokra, akik orvosi segítség nélkül próbálkoznak gyermeknemzéssel. Kétségtelen, hogy a természetes fogantatás sikerességében a spermaszám fontos mutató lehet, ám az csak egy a fertilitás szükséges feltételei közül. Mivel a vizsgálat a hímivarsejtek egészségére nem terjedt ki, még további kutatások tárgya lesz, hogy a marihuána miképpen befolyásolja a nemzőképességet, illetve, hogy a kannabisz más típusú fogyasztása – megevése, inhalálása, olajként történő megivása – is ugyanilyen eredménnyel jár-e.

Kapcsolódó cikkeink korábbról:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás