Ész Ventura: Ezekre a furfangokra volt szükség érmés feladványaink megoldásához

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

94. és 95. érmés feladványunk megoldásához hasonló trükkre volt szükség. Az elsőnél az volt a feladat, hogy a Q betűt formáló tizenegy érmés alakzatból egyetlen érme áthelyezésével állítsunk elő egy olyan formációt, amiben két oszlop és két sor is tartalmaz négy darab pénzérmét.

Illusztráció: Gáspár Merse Előd

A másodiknál az volt a feladat, hogy két érme áthelyezésével állítsunk elő olyan helyzetet az alábbi kilencérmés alakzatból, amiben az érmék egy négyzetrácsos mintázathoz illeszkedve helyezkednek el, mégpedig úgy, hogy legyen három sor és három oszlop, és ezek mindegyikében legyen három érme, de legyen egy (ezen sorokhoz és oszlopokhoz viszonyított) rácsátló is, amiben viszont öt érme helyezkedik el.

Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Ha az érméket csak a síkon tologatnánk átfedésmentesen, akkor egyik se lenne megvalósítható. A trükkös lépés az, hogy két érmét egymásra kell helyezünk. Az első esetben több megoldás is létezik, az egyik az alábbi.

Illusztráció: Hegyvári Gábor

A második feladványnál az érmék egymásra helyezésén kívül volt még egy trükk, mégpedig az, hogy  nem azt a rácsot kell tekinteni, amit az ábra sugall, hanem egy nagyobb méretű és ferde rácsot, lásd alább.

Illusztráció: Farkas Kinga

 Kapcsolódó cikkek a Qubiten: