1 kunáért árulják a házakat Horvátországban, a magyar határ mellett

2021.06.14. · gazdaság

A horvát-magyar határ horvát oldalán, a lassan elnéptelenedő Légrádon 1 kunáért, azaz 46 forintért árulják a lakatlanná vált házakat, hogy visszacsábítsák az embereket a faluba.

Ma már nehéz elhinni, hogy a honfoglalás után gyepűvédő íjászok lakta Dráva-parti település valaha Horvátország második legnépesebb területe volt, ám az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásával helyzete megváltozott. Mint Ivan Sabolic polgármester panaszolja, megfelelő közlekedési összeköttetések híján a község elszigeteltté vált, a népesség pedig fokozatosan lecsökkent. Jelenleg 2250 lakosa van, fele annyi, mint 70 éve. A magyar határt most is csak kerülőúton lehet elérni Légrádról, hiába van közvetlenül a Dráva partján, a Duna-Dráva Nemzeti Park szomszédságában.

Első körben a község 19 üres házat és félbemaradt építkezést jelölt ki eladásra az elmúlt években, mindegyiket 1 kunáért, ebből eddig 17 ingatlant sikerült eladni. A házak az állagromlás különböző fokozataiban járnak: némelyik félig már rom, nincsenek ablakai és ajtói, falai penészesek.

Egyelőre a helyi vevőkre szorítkoznak

Aki azonnal indulna új életet kezdeni, vagy elképzelte, hogy ezentúl egy erdőkkel, rétekkel és vizekkel körülvett, békés tájon élve végezné a távmunkát, annak csalódnia kell, ugyanis a falu vezetése egyelőre szigorú feltételekhez köti az ingatlanvásárlást: például csak negyven év alattiak jelentkezhetnek, és garantálniuk kell, hogy legalább 15 évig ott maradnak. Feltétel továbbá a fizetőképesség.

photo_camera Fotó: Wikimedia Commons / istra1977

Mint a polgármester elmondta, az eladó házakról szóló híradások hatására rögtön megjelentek külföldi érdeklődők Ukrajnából, Oroszországból, Törökországból, de Argentínából és Kolumbiából is. Ám a bevándorlás szabályai bonyolultak Horvátországban, így egyelőre a „helyi keresletre” szorítkoznak Légrádon – az nem derült ki, hogy ez azt jelenti, hogy kizárólag horvát vásárlókat várnak, vagy EU-s állampolgárok is jelentkezhetnek.

Ezen túl viszont igen kedvezőek a feltételek: az önkormányzat 25 ezer kunával (1,16 millió forinttal) beszáll a felújítási munkálatokba, és ha valaki magántulajdonú házat venne Légrádon, a község kifizeti a vételár 20 százalékát, legfeljebb 35 ezer kunát (1,6 millió forintot).

A Reutersnek nyilatkozott az egyik betelepülő, az észak-horvátországi Danijel Harmnicar, aki feleségével és két kisgyermekükkel készül beköltözni az egyik egykunás ingatlanba. „Sokkal jobb saját házban élni, mint bérlőnek lenni. Nekünk nem probléma akár 15 évig is maradni, nem tervezünk költözést.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás