Dróngyilkos konfettivetőt fejlesztett a DARPA

2021.06.15. · majom

Sikeresen tesztelték a DARPA legújabb fejlesztését, az MFP-t, amellyel a C-UAS veszélyeit szeretnék csökkenteni az amerikai védelmi minisztérium hadmérnökei. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy építettek egy konfettivetőt, amivel le tudják fújni a kiszemelt drónokat (angolul confettinek hívják azokat a szalagokat is, amiket mi szerpentinnek, a kárt természetesen nem az irodai lyukasztóból kipotyogó kis papírkorongok okozzák, hanem a szalagok. Az észrevételért köszönet olvasónknak!).. A célkitűzés az volt, hogy a technika lehetőleg legyen olcsó, a drónsemlegesítőt többször is lehessen használni, és ne jelentsen veszélyt, ha civil területeken használják, a konfetti minden feltételnek megfelelt.

Az amerikai Védelmi Minisztérium fejlesztési divíziója a jelek szerint imádja a betűszavakat, de sem az MFP, sem a C-UAS nem valami bonyolult dolog: az előbbi a Mobile Force Protection, az utóbbi pedig a Counter-Unmanned Air System, vagyis a drónvédelmi rendszer rövidítése. Bár a konfetti vagy a papírszalagok bevetése nagyon egyszerűnek tűnik, persze emögött is csúcstechnológia dolgozik.

A potenciális célpontokat egy autonóm radarrendszer méri be, ami érzékeli és azonosítja az ellenséges drónokat, majd az egyes drónokhoz elfogódrónokat társít, és magától elindítja őket. Az elfogó drónok az ellenséges gépek elé navigálják magukat, kiengedik magukból a papírszalagokat, amelyek rátekerednek a másik drón rotorjára.

link Forrás

Olcsóbb, mint a sassal drónra vadászni

A rendszernek megvan az az előnye, hogy nem túl offenzív, és nem igényel olyan pontosságot, mint ha éles lőszerrel vagy lézerrel próbálnák leszedni a drónokat. Robert Bunker biztonságtechnikai szakértő szerint az ilyen drónelfogókat civil célokra is fel lehet majd használni, például ilyenekkel védhetik majd a repülőterek területét vagy a stadionokat.

Azt még nem lehet tudni, hogy a konfettis dróngyilkost mikor állítják hadrendbe, mindenesetre a konfetti olcsóbb megoldásnak tűnik, mint az eddig kifejlesztett lézerfegyverek, jelzavarók vagy speciálisan kiképzett ragadozómadarak. Léteznek már hasonló fejlesztések a nagyvilágban, de azok a hálóvető vagy hálót hordozó drón irányítójának a kezében vannak, nem automatizáltak, így több bennük a hibalehetőség is.

Bunker szerint persze akkor sem lehet majd fellélegezni, ha széles körben elterjed a DARPA fejlesztése, ekkor ugyanis arra lehet számítani, hogy valaki kifejleszti a drónfogó drónt fogó drónt, de ezek a fejlesztések már csak így működnek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás