Őrületes fejlesztéseket ígérnek a Pentagonban, eljöhet a kényelmes vegyvédelmi bakancs kora

2019.03.08. · TECH

A hírszerzés és a terrorizmus elleni küzdelem folyamatosan technikai újításokra vágyik, és most már azt is tudjuk, hogykonkrétan mire: a Pentagon közzétette, hogy milyen projektekre keres kutatókat és fejlesztőket a 2020-as pénzügyi évben. Ha összejönnek a fejlesztések, James Bond legjobb kütyüi is elbújhatnak majd mögötte. Igen, még a körfűrészes Rolex Submariner is (itt a lünetta fogazása szabadította ki Roger Moore-t a kötelékeiből, egyébként maga az óra 365 000 dollárért kelt el egy árverésen 2015-ben).

photo_camera Submariner körfűrész-lünettával Fotó: HANDOUT/AFP

A védelmi minisztérium nem szerénykedett: olyan kívánságlistát állított össze, amitől még Q is gondolkodóba esne, és ezek még csak azok, amelyek nyilvánosságra kerültek (az nem is lenne túl életszerű, ha a titkosszolgálati fejlesztéseket pályáztatnák meg).

A fejlesztésekért felelős CTTSO (Combating Terrorism Technical Support Office) többek között víz alatti, torpedókkal felszerelt drónokat szeretne fejleszteni, de szerepel a listán a színes éjjellátók létrehozása is – ez egyébként már folyamatban van, de a készülék még mindig akkora, mint egy hétköznapi videókamera, így búcsút lehet ugyan mondani a pixeles zöld képeknek, de még nem vethető be a terepen.

A falon átlátó kamerától a bakancsig minden kell

Ha már megfigyelés: a Pentagon természetesen a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket is igyekszik kiaknázni, épp idén februárban jelentette be, hogy nagyobb figyelmet fordít majd a technológia védelmi felhasználására is – ami érthető, figyelembe véve, hogy Oroszország és Kína már eddig is komoly összegeket szánt ezekre a fejlesztésekre. A most meghirdetett projektek közül ebbe a vonalba tartozik az arcfelismerő programok fejlesztése is, de több mesterséges intelligenciával kapcsolatos programot is futtatnak, az Apollo fedőnevűben például az adatbevitelt akarják mesterséges intelligencia gondjaira bízni, a Ratline-ban pedig mesterséges intelligenciával modelleznék az illegális határátlépések lehetséges helyszíneit, legyen szó akár egy célszemély követéséről, akár valamilyen csempészakcióról.

A meghirdetett fejlesztések nem állnak meg a kiberbiztonság világában: nagyon is valódi vegyi fegyverekhez is keresnek újfajta spektrométereket és szállítóeszközöket, sőt, még egy újfajta bakancsot is ki akarnak fejleszteni a veszélyes anyagokkal dolgozó egységek számára (az ok: a jelenleg rendszeresített bakancsok drágák, kényelmetlenek, szétesnek, és bebüdösödik bennük az ügynökök lába). A bakancs nevén még dolgozniuk kell, a projekt jelenleg az R4617 taktikai (!) HazMat (Hazardous Material) nevet viseli.

Bár a kényelmes lábbeli nagyon fontos, a védelmi minisztériumnál mertek nagyobbat is álmodni: az egyik kitűzött cél egy olyan rendszer fejlesztése, amely szabályosan átlát a falakon, így akkor is lehetőséget ad a megfigyelésre, ha a katonaság még soha nem járt az adott házban, és nem is látnak be mondjuk az ablakon keresztül. A technológiától azt is várják, hogy meg lehessen vele állapítani, kinél van fegyver, és ki fegyvertelen, ennek a hasznát felesleges is tovább részletezni.

A minisztériumban gondoltak a nagykövetségek dolgozóira is, direkt a számukra szeretnének kifejleszteni egy intelligens tapaszt, amely figyelmezteti őket veszély esetén. A dolgozók jelenleg nem rendelkeznek hasonló, diszkréten riasztó eszközzel, csak a hagyományos tűzriadóval, a cél az lenne, hogy a gazdaságosan előállítható tapasz valamilyen taktilis formában tájékoztassa a viselőjét, hogy ideje felkeresni a legközelebbi vészkijáratot, mert valami veszély fenyegeti.

Már nemcsak a kulcsod fog beriasztani

Tovább fejlesztenék a fegyverkeresést is: az igaz, hogy a kézi fémdetektorok kiszűrik az ember kulcsát, övcsatját és aprópénzét (mindenki állt már öv nélkül, zokniban a reptéren, ugye?), de nem alkalmasak az egyéb anyagból készült fegyverek felkutatására. Az új eszköztől azt várják, hogy nadrágon, pólón és könnyebb ruházaton keresztül kiszúrja, mi lapul az ember zsebében, de a legjobb az lenne, ha egy dzsekin is átlátna, miközben nem nyomna többet 70 dekánál.

Paul Rosenzweig, egy washingtoni konzervatív think thank kutatója szerint a mostani fejlesztések között több is akad, amelyet viszonylag hamar meg lehet valósítani, de akadnak köztük olyanok is, amelyekre még egy kicsit várnunk kell. Az amerikai vegyédelmisek érdekében reméljük, hogy a kényelmes bakancs pont a könnyebben megoldható problémák közé tartozik majd.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK