5G-s okospólóval forradalmasítaná a távgyógyítást a kínai ZTE

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

A Barcelonában zajló 2021-es Mobil Világkongresszuson (MWC) mutatta be legújabb fejlesztését a kínai ZTE Corporation: egy új okosruha (smartcloth) technológiát képviselő, 5G-vel ötvözött terméket.

Az Olaszországban gyártott, a hagyományos ruhadarabokkal megegyezően viselhető, YouCare fantázianevű okospóló mosható textilszövetbe ágyazott polimer érzékelőket használva detektálja a szívritmust, a testhőmérsékletet, a légzésszámot, valamint az izomtónus és az izzadtság mértékét. A címke méretű vezérlőegységben összegyűjtött adatok 5G hálózaton keresztül kerülnek a felhasználó okostelefonjára vagy szükség esetén az orvosi rendelőbe, kórházba. 

A ZTE az AccYouRate csoporttal közösen fejlesztette a YouCare okospólót a szenzorokat létrehozó Let's Webearable Solutionsszel és a szív- és érrendszeri rendellenességeket előrejelző algoritmusaiért felelős izraeli BSP-Medicallal közösen.

Az okospóló a barcelonai bemutatónFotó: ADRIA PUIG/Anadolu Agency via AFP

A sajtóközlemény szerint a póló anyagát képező vadonatúj ruhaszövet több mint a divat és a technológia egyszerű találkozása, mivel a póló már több országban engedélyezett és regisztrált orvosi eszköz. 

A szívműködés (elektrokardiogram), a légzés, az izmok működésének, a testhőmérséklet és az izzadság összetevőinek folyamatos mérésére alkalmas okospóló szerves része annak a kínai mobilgyártó által fejlesztett távoli egészségügyi felügyeleti szolgáltatásnak, amelyet várhatóan jövő ősszel tesztelnek a ZTE 5G kutatási és innovációs központjában, az olaszországi L'Aquilában.

Korábbi kapcsolódó cikkeink: