Elon Musk „eléggé utál” Tesla-főnök lenni

2021.07.13. · gazdaság

Egy delware-i bíróságon fedte fel a SpaceX és a Tesla excentrikus alapítója: egyáltalán nem élvezi, hogy a Teslát kell igazgatnia. „Eléggé utálom, és szívesebben tölteném az időmet dizájnnal és mérnöki munkával” – fogalmazott. Musk egy tavalyi nyilatkozata szerint 2013-ban meg is próbált megszabadulni a cégtől, az Apple-nek akarta eladni, de Tim Cook vezérigazgató szóba sem állt vele.

A milliárdos cégalapítót most azért fogták perbe, mert a vád szerint arra kényszerítette a cég igazgatósági tagjait, hogy 2,6 milliárd dollárért vegyék meg a SolarCity nevű napelemes céget. A cég részvényesei szerint kidobott pénz volt megvásárolni a SolarCity-t, amelynek akkoriban már vészesen fogyott a pénze.

Az állítólag kikényszerített üzlet idején Musk a részvények nagyjából 22 százalékát birtokolta nemcsak a Teslában, hanem az unokatestvérei által alapított napelemes cégben is. Mint mondta, „semmi anyagi haszon nem származott az üzletből, mivel ez részvényért-részvényt ügylet volt, én pedig majdnem ugyanakkora részt birtokoltam mindkét cégben”. (A stock-for-stock tranzakció gyakran kíséri két vállalat összeolvadását, azzal fedezve a felvásárló vállalat számára a fúzió költségeit, hogy részvényt részvényre cserél.)

Musk a most kezdődött perben tagadta, hogy nyomást gyakorolt volna az igazgatótanácsra. A botrány reklámértékét kihasználva úgy fogalmazott, az üzletkötés egy nagyobb „mesterterv” része volt, hogy megújuló energiával működő, de megfizethetőbb járműveket dobhassanak piacra.

A bírósághoz forduló részvényesek azt szeretnék elérni, hogy Musk fizesse vissza a Teslának a teljes összeget, 2,6 milliárd dollárt. Ha sikerre vinnék az egyik delaware-i bíróságon zajló ügyet, ez lenne az egyik legköltségesebb ítélet, amit egy magánszemélyen végrehajtanak. A SolarCity felvásárlása miatt a mostani ügyben nem szereplő igazgatósági tagokat már tavaly is perbe fogtak, akkor a per 60 millió dolláros peren kívüli egyezséggel zárult.

A befektetők árgus szemmel figyelhetik a mostani ügyet, amely Dan Ives elemző szerint csúnyán beárnyékolja a cég felemelkedését. Ennek ellenére a Tesla részvényárfolyama hétfőn több mint 4 százalékkal növekedett.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás