A konszenzusos szexet igazoló alkalmazást készített egy dán fejlesztőcsapat

2021.07.30. · TECH

Dániában nemrég fogadták el azt a törvényt, amely alapján minden, a kölcsönös beleegyezést nélkülöző szexuális aktust automatikusan nemi erőszaknak minősítenek. Helena Hansen, a Dán Nők Társaságának elnöke szerint a régi szabályozás arra kötelezte a nőket, hogy bizonyítsák be, hogy nemet mondtak a közeledésre, de az új törvény már annak a bizonyítását követeli meg, hogy mindkét fél igent mondott.

Egy középiskolás tinédzser, Laura Zakarias szerint a törvény fontos eszköze lehet az erőszakos esetek felszámolásának, de úgy gondolta, hogy a kölcsönös beleegyezés nem minden esetben bizonyítható.

„Azt gondoltam, hogy ha valaki szexelni akar veled, azt világosan ki tudja fejezni. De aztán hallottam a srácokat arról beszélni, hogy most minden lépésre rá kell-e kérdezniük; megtehetik-e ezt vagy azt?”

mondta Zakarias a Wirednek.

Mint kiderült, van erre egy alkalmazás. Januárban egy dán fejlesztőcsapat elérhetővé tette az iConsent nevű androidos mobilalkalmazást, amivel a felhasználók beleegyezési nyilatkozatot küldhetnek a partnerük telefonjára, aki aztán elfogadhatja vagy elutasíthatja az illető közeledését. Az alkalmazást azért fejlesztették, hogy törvényesítse a kölcsönös beleegyezést.

A törvény gyakorlatba ültetését némileg megnehezíti, hogy mind a verbális, mind a nonverbális beleegyezést elfogadhatónak tartja – az alkalmazás ezen próbál segíteni. Anna Fast Nilsson, az alkalmazás társfejlesztője szerint a homályos megfogalmazás félreértésekhez vezethet: hogyan lehetünk benne biztosak, hogy a ki nem mondott igen is igen? Elég, ha nonverbális úton, testbeszéddel vagy másképp hozzuk az illető tudomására a beleegyezést, vagy ki kell mondanunk az igent? Mivel ennek az értelmezésnek elég sok szürkezónája van, a fejlesztők úgy vélték, hogy a mobilalkalmazás lehet a megoldás.

És mi lesz a pettinggel? Hát a második menettel?

Az alkalmazás úgy működik, hogy a felhasználók beleegyezési szándéknyilatkozatot küldhetnek a kiszemelt illető telefonjára. A mindkét fél telefonján megjelenő beleegyezési nyilatkozat egyszeri szexuális aktust engedélyez; az engedély 24 órán belül elévül. Mindkét fél bármikor visszavonhatja a beleegyezését, és mindketten áttekinthetik a partnerük szexuális előéletét. Az alkalmazás hasznos, a szexről szóló cikkeket is tartalmaz, illetve nemierőszak-forródrótot is fenntartanak azoknak, akik segítséget szeretnének igénybe venni.

Az iConsent bevezetése nem volt zökkenőmentes. A jogi szakértők szerint a beleegyezési nyilatkozat nem állja meg a helyét a bíróságon; mások adatvédelmi aggályokat fogalmaztak meg; megint mások az alkalmazás tervezési hibáit kritizálták. Nincs lehetőség például arra, hogy a közösülésen túlmutató opciókat adjunk meg, vagyis a petting szürkezóna lesz az alkalmazásban. Mi legyen, ha a pár megismételné az aktust? Keljenek ki az ágyból, és bizarr előjáték gyanánt töltsenek ki új szándéknyilatkozatot? És mi a teendő ha a felhasználó visszavonná a beleegyezését, de nincs kéznél a telefonja, vagy éppen lemerül az akkumulátora?

A fejlesztők szerint az alkalmazásnak nem az volt a célja, hogy helyettesítse, hanem hogy megindítsa a párbeszédet. Nilsson szerint az iConsentet elsősorban fiataloknak szánták, akik mindent a telefonjukon intéznek, és kényelmesebbnek tarthatják a digitális kommunikációt.

Egyelőre nem kell attól tartani, hogy az iConsent felborítaná a randizás és a szex évezredes gyakorlatát: az androidos telefonokon futó alkalmazást mostanáig csak 2500-an töltötték le.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás

link Forrás