Ész Ventura: Ki kapott ajándékot, és kitől?

Ajándékozási lánc című feladványunkban az volt a kérdés, hogy kapott-e nem házas személy házastól ajándékot, esetleg nem eldönthető a kérdés. Amit a feladat alapján megtudtunk, az alábbi volt:

Adriánó ajándékot adott Beriszlónak, Beriszló ajándékot adott Cicerónak, Ciceró ajándékot adott Dezdemónának, Dezdemóna ajándékot adott Evetkének, Evetke ajándékot adott Franciskának, Franciska ajándékot adott Gaszton bácsinak, Gaszton bácsi ajándékot adott Hümérnek, Hümér ajándékot adott Iluskának, Iluska ajándékot adott Januárnak, Január ajándékot adott Kunigundának, Kunigunda ajándékot adott Lukréciusznak, Lukréciusz ajándékot adott Musztafának, Musztafa ajándékot adott Noénak, Noé ajándékot adott Ottokárnak, Ottokár ajándékot adott Pintyőkének, Pintyőke ajándékot adott Rómeónak, Rómeó ajándékot adott Skolasztikának, Skolasztika ajándékot adott Tádénak, Tádé ajándékot adott Ubulnak, Ubul ajándékot adott Vilhelminának, Vilhelmina ajándékot adott Xavérnak, Xavér ajándékot adott Zongornak. Adriánó házas, Zongor azonban nem házas.

Ennek alapján kijelenthető, hogy biztosan kapott nem házas személy házastól ajándékot. Tekintsük az ajándékozási sort Adriánótól Zongorig, és legyen X az első nem házas ember ebben a sorban. X létezik, mert Zongor nem házas, tehát legvégső esetben ő lesz X, ha mindenki más előtte házas. Ha viszont van előtte is nem házas a sorban, akkor más lesz X. A lényeg, hogy Adriánó felől haladva a legelső nem házast választjuk X-nek, tehát az az ember, aki X-et megajándékozta biztos házas, hiszen ha nem az lenne, akkor X nem az első nem házas lenne a sorban. Olyan ember viszont biztos van, aki X-et megajándékozta, azaz X nem lehet az első a sorban, vagyis X nem Adriánó, hiszen Adriánóról tudjuk, hogy házas. X tehát mindenképpen létezik és mindenképpen kapott ajándékot, a neki adott ajándék pedig szükségképpen olyan, amit házas ember adott nem házas embernek.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás