Gyerekpornóra vadászhat az Apple a saját felhasználói eszközein

2021.08.06. · TECH

Az Apple új részleteket árult el arról, hogy hogyan próbálják felvenni a harcot a gyermekpornográfiával szemben. Elképzelésük szerint egy képelemző algoritmussal vizsgálnák az amerikai felhasználóik iOS-eszközeit (iPhone, iPad), illetve az iCloud Photos tárhelyét.

Az Apple által használt technológia az iCloud-ra való feltöltés előtt beszkenneli a kép tartalmát, és megállapítja, hogy a felvétel CSAM (child sexual abuse material, gyermekmolesztálásos tartalom) kategóriás-e. Ha igen, a rendszer riasztja a cég operátorát, aki megvizsgálja a felvételt, és eldönti, hogy szükséges-e felvenni a kapcsolatot a hatóságokkal.

A gyerekpornó-felderítés automatizálása nagy segítség lehet a gyermekmolesztálással szembeni harcban, de az adatvédelmi szakértők szerint aggasztó lehet, hogy a technológiát bármilyen más, illegálisnak bélyegzett tartalmak felderítésére is felhasználhatják – például tiltott tartalmak vagy politikai kommentek utáni kémkedésre. A szakértők szerint az Apple ezzel egy új eszközt adhat az autoriter kormányok kezébe, amit ők arra használhatnak, hogy a saját polgáraik után kémkedjenek.

A személyes adatokat védő kémszoftver

Az Apple a BBC-nek azt mondta, hogy az iOS és az iPadOS új, még idén megjelenő változatai már tartalmazni fogják azt a kriptográfiai megoldást, ami meggátolhatja a CSAM-ek online terjedését, de a felhasználók adatbiztonságát is tiszteletben tartják.

A rendszer az amerikai gyermekbántalmazási hatóság, az NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children) adatbázisában tárolt képeket összehasonlítja az Apple felhőjében és eszközein megosztott tartalmakkal. A képeket a szoftver úgynevezett hashekre, azaz numerikus kódokra fordítja, amit a rendszer összevet az NCMEC adatbázisában tárolt adatokkal.

Az Apple szerint a technológiájuk a képek finom módosításait is észlelhetik. A vállalat elmondása szerint a rendszer pontossága igen nagy: a tévedés esélye egy az ezermilliárdhoz. Siettek megnyugtatni az ügyfeleket, hogy az egyezés nem jelent automatikusan hatósági eljárást: a találatokat mindig személyesen kell jóváhagyni, mielőtt értesítenék őket, illetve felfüggesztenék az illető profilját.

Az Apple szerint az eljárás fő előnye, hogy nemcsak a tiltott felvételeket találja meg, hanem jelentős személyesadat-biztonsági előnyökkel jár, ha más technológiákkal vetjük össze. Az adatvédelmi szakértők ugyanakkor aggályosnak tartják az új módszert.

„Függetlenül attól, hogy mik az Apple hosszú távú tervei, ezzel nagyon világos üzenetet küldtek. A saját, igen befolyásos véleményük szerint biztonságos lehet egy olyan rendszer, ami tiltott tartalmak után kutat a felhasználók telefonján. Akár találnak, akár nem, ez nem számít. Ezzel áttörnek egy gátat, és ezentúl a kormányok ezt mindenkitől meg fogják követelni.”

– mondta a BBC-nek Matthew Green, a Johns Hopkins Egyetem információbiztonsági szakértője.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás