Ölelkező pár 1500 éves csontvázaira bukkantak egy kínai ásatáson

2021.08.25. · tudomány

Ölelkező csontvázakat találtak egy ásatáson az észak-kínai Sanhszi tartományban, az egymás karjaiban eltemetett pár maradványai több mint 1500 évesek. A kutatók szerint a bal gyűrűsujján egy fémgyűrűt viselő nő valószínűleg feláldozta magát, hogy a férjével együtt temethessék el.

Kínában nem ritka, hogy egymás mellett eltemetett párok maradványaira bukkannak, de ölelkező csontvázakat még nem találtak korábban a régészek. A kutatók szerint ez a póz a korabeli kínai társadalom szerelemhez való viszonyulásának átalakulását jelezheti.

A régészek 2020 júniusában találtak rá a pár csontvázainak otthont adó temetőre, amit egy építkezés során fedeztek fel. A temetőben körülbelül 600 sírt tártak fel, ahol a nomád életet élő hszianpejek nyugodnak. A népcsoport a Han-dinasztia idején (i. e. 206 – i. sz. 220) olvadt be a kínai kultúrába, a maradványokat viszont már az Északi Vej-dinasztia (386–534) idejére datálták – ezt a sírhelyek formája és a temetőben talált kerámiák alapján állapították meg.

photo_camera Fotó: Wang et al. 2021

A régészek úgy döntöttek, az ölelkező pár csontvázait nem ássák ki teljesen, hogy később az eredeti állapotukban lehessen kiállítani őket egy múzeumban, a részleges ásatás azonban így is sokat elárult róluk. A 29–35 éves kora körül elhunyt férfi körülbelül 162 centiméter magas lehetett, és számos sérülést találtak rajta: egyik karja eltört, a jobb kezéről hiányzott egy ujja, míg a jobb lábán csontkinövést találtak. A 35–40 évesen eltemetett, 157 centiméter magas nő azonban viszonylag egészségesnek tűnt, és csak egy kis fogszuvasodást fedeztek fel nála.

A gyűrűsujjra húzott gyűrű valószínűleg a nyugati kultúrákból ered, így az, hogy a temetés során a helyén hagyták az ékszert, valószínűleg a hszianpejek asszimilálódását jelentette, vagyis hogy a korabeli kínai kultúra tiszteletben tartotta a nyugati szokásokat.

A temetést egyébként is gondosan végezték: a férfi testét a nő felé fordították, bal karját alá helyezték, míg jobb karja átöleli párját, kezét a nő derekára helyezve. A párját szintén átkaroló nő feje lefelé néz, amiből a kutatók arra következtetnek, hogy eredetileg a férfi vállán pihent. „A temetés üzenete egyértelmű: a férj és a feleség együtt nyugszik, örök szerelemben átkarolva egymást” – fogalmaz a tanulmány.

photo_camera Fotó: Wang et al. 2021

Mivel arra semmi sem utal, hogy erőszak, betegség vagy mérgezés miatt egy időben haltak volna meg, a kutatók elmélete szerint a férfi halálakor a nő feláldozta magát, hogy együtt temethessék el őket – akár fordítva is lehetne, de a férfi sérülései és a nő viszonylag egészséges csontozata inkább erre a verzióra utal. Az első évezredből számos olyan történet maradt fenn, amely szerint a szerelemből elkövetett öngyilkosság „elfogadott, ha nem ösztönzött” cselekedet volt.