Spanyolországban havi 250 eurót adnának a fiataloknak, hogy el tudjanak költözni a szüleiktől

2021.10.07. · gazdaság

Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke kedden bejelentette, hogy kormánya olyan javaslatot terjeszt a parlament elé, amely a 18 és 35 év közötti felnőtteket havi pénzügyi támogatással segítené abban, hogy el tudják hagyni a szülői házat.

A lakbértámogatási javaslat szerint a korcsoport tagjai havi 250 eurós (90 ezer forintos) állami támogatást kapnának két éven át, és törvényben szabályoznák a nagy ingatlantulajdonosok által elkérhető lakbér maximumát, főként azokon a területeken, ahol az elmúlt években elszálltak ezek az összegek.

Spanyolország Európa egyik vezető országa az ingatlantulajdonosok arányában, ami egyben azt is jelenti, hogy a lakások kevesebb mint egynegyede bérelhető. Ez különösen a nagyvárosokban hajtotta fel a lakbéreket az elmúlt években, miközben az egy főre jutó bevételek több mint 7 százalékkal csökkentek az elmúlt egy évben, a koronavírus-járvány hatására.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök 2019. február 15-i sajtótájékoztatóján, ahol előrehozott választásokat jelentett be.
photo_camera Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Fotó: BURAK AKBULUT/Anadolu Agency

Sánchez javaslata alapján az úgynevezett „fiatalkori bónusz” azoknak a 35 év alatti felnőtteknek járna, akik kevesebb mint 23 725 eurót (8,5 millió forintot) keresnek egy évben. A kifizetés Spanyolország autonóm közösségeinek kormányain keresztül történne, amelyek eldönthetnék, hogy személyenként vagy bérelt lakásonként osztanák ki a támogatást.

A spanyolok átlagosan 30 évesen költöznek ki a szülői otthonból

A javaslat mögött az a jelenség áll, miszerint a spanyolok az EU-s átlaghoz képest négy évvel később, 30 éves korukban költöznek el a szüleiktől. Az ország legutóbbi gazdasági fellendülése (2007) óta a szülői otthont elhagyó 16-29 évesek aránya jelentősen csökkent, 26 százalékról 16 százalékra.

A fiatalok munkanélküliségi aránya 33 százalék körül van Spanyolországban, de a fiatal munkavállalók több mint fele ideiglenes munkaviszonyban dolgozik, 26 százalékuknak pedig részmunkaidős állása van. „A bérlakáspiacon problémák vannak, méghozzá a fiatalok hozzáférésében. Ez egy szabadságot korlátozó probléma, gazdasági és szociológiai értelemben is” – idézi Emilio Ontiveros közgazdász szavait a BBC.

A törvényjavaslat értelmében a kisebb ingatlantulajdonosok nagyobb adókedvezményt kapnának a bérleti díjak csökkentésére, míg az üres lakások esetében emelnék az ingatlanadót. Emellett az összes új lakás 30 százalékát szociális bérlakásnak kellene kijelölni.