Tűzgolyóként száguldott el Amerika fölött egy meghibásodott orosz kémműhold

2021.10.21. · tudomány

Szerdán hajnalban különös jelenségről számoltak be az Egyesült Államok számos területéről: élénk tűzgolyó húzott végig az országon, déltől észak felé haladva. Mint kiderült, egy meghibásodott orosz kémműhold égett el a légkörben, ennek lehettek szemtanúi azok, akik közül többen szerencsére felvételt is készítettek az esetről.

link Forrás

Az Amerikai Meteor Társaságnak (AMS) legalább 80-an jelentették az esetet különböző államokból, a déli Tennessee-től egészen az északi Michiganig – a szervezetnek beküldött videókat és fotókat közzé is tették az AMS oldalán. A tűzgolyó keleti idő szerint szerdán 0 óra 43 perc körül jelent meg az égbolton, ami épp egybeesik azzal az időponttal, amikor a Koszmosz–2551 orosz felderítő műhold elhaladt az amerikai területek fölött.

A szeptember 9-én fellőtt műhold a hírek szerint meghibásodott, és október 19-re várták a Föld légkörébe való visszaérkezését és elégését – ez végül egy nappal, legalábbis 43 perccel később valósult meg.

A Koszmosz–2551 pályája, a kisebb képen a légkörbe való visszaérkezés utáni útja
photo_camera A Koszmosz–2551 pályája, a kisebb képen a légkörbe való visszaérkezés utáni útja Forrás: Twitter/Marco_Langbroek

A műhold nagyjából 500 kilogramm tömegű lehetett, és a szakértők szerint valószínűleg nem vált le róla olyan darab az elégése során, ami veszélyt jelenthetett volna bárkire vagy bármire a földön.

link Forrás

A csillagászok arra figyelmeztetnek, hogy bár ma még elenyésző a látványos tűzgolyóként elégő űrszemét előfordulása, a jövőben egyre több hasonló esetre kell számítani, ahogy az emberiség egyre több műholdat küld a világűrbe.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás