Pár percen múlt, hogy nem New Yorkot trafálta el a kínai űrszemét

2020.05.14. · TECH

Az űrszemét pályáját nyomon követő csillagászok szerint csak perceken múlt, hogy nem New Yorkot vagy Los Angelest találta el egy kínai rakéta, a Hosszú menetelés 5B egy húsztonnás darabja. 

A rakétateszt végül tragédia nélkül zajlott, az eszköz visszatért Kínába, a levált elem pedig Elefántcsontpartnál csapódott a földbe, a hírek szerint anélkül, hogy bárkinek baja esett volna. Helyi hírek szerint azért nem is örültek a rakétadarabok érkezésének: egy ötvenkilós alkatrész letarolta egy ház tetejét N’guinouban, egy tizenkét méteres csődarabot pedig egy Mahounou nevű faluban találtak meg. 

Harminc éve a legnagyobb darab

Jonathan McDowell asztrofizikus szerint ez volt a legnagyobb, kontrollálatlanul a Földre hulló űrszemét a Szaljut-7 1991-es becsapódása óta. A Szaljut-7 és a Kozmosz-1686 fékezés nélkül érkezett vissza a légkörbe, a roncsok végül Chilében és Argentínában lakatlan területre zuhantak. A balesetről a South Park is megemlékezett, igaz, itt nem épp az argentin pampákon landolt az űrállomás:

link Forrás

McDowell szerint véletlen, hogy a roncsok két amerikai nagyváros felett is elhaladtak (nem csoda, hiszen nem irányított becsapódásról volt szó), de nagyjából 12 percen múlt, hogy nem New Yorkot találták el. Az asztrofizikus szerint a rakétadarabok a legrosszabb forgatókönyv szerint sem pusztították volna el a várost, esetleg egy-két épületet dönthettek volna romba, de nyilvánvalóan ez sem jött volna jól a város lakóinak.

100-300 kilós darabok

McDowell szerint nem világos, hogy a húsztonnás elem mekkora darabokra eshetett szét, amikor visszatért a Föld légkörébe, becslései szerint nagyjából 100 és 300 kiló közötti darabokról lehet szó, egy egytonnás egybefüggő roncs szerinte már meglepő lenne. 

link Forrás

Nem ez az első eset, hogy kínai űrszemét hullik vissza a Földre, bár tény, hogy az elmúlt években ez volt a legnagyobb egybefüggő darab, ami visszatért a légkörbe: a Hosszú menetelés történetét az utóbbi időkben végigkísérik a kisebb-nagyobb roncsdarabok, ezek általában a kilövés helyszíne körül, Kínában értek földet, és a hírek szerint nem okoztak nagyobb problémát. 

2018 óta három kisebb baleset történt, mindhárom a Hosszú menetelés 3B kilövéseihez köthető, és annak ellenére, hogy ezekben senki sem sérült meg, a hatóságok azt kérik, hogy ha valaki gyorsítórakétát talál a kertjében, ne nagyon fogdossa, ugyanis egyrészt bizonyára forró, másrészt pedig a hajtóanyagként használt hidrazin mérgező is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás