Portugáliában mostantól törvény tiltja, hogy a főnököd munkaidő után keressen

2021.11.10. · gazdaság

Portugáliában új munkaügyi törvényeket fogadtak el, amelyek célja, hogy a munkavállalóknak egészségesebb egyensúlyt biztosítson a munka és a magánélet között. Ezzel nem titkolt reményük, hogy a home office-ra berendezkedett világban digitális nomádokat vonzzon az országba, a gazdaság fellendítéseképp.

A pénteken elfogadott törvények szerint a főnökök büntethetők lennének, ha a munkaidőn túl megpróbálnának kapcsolatba lépni az alkalmazottjaikkal, és arra is kötelezhetik a munkaadókat, hogy állják a távmunka miatt megemelkedett költségeket, így akár a dolgozók gáz- vagy villanyszámlájának pluszköltségét.

További jogszabályok a munkavállalók mentális egészségét szolgálják: a munkaadóknak tilos lesz aktívan megfigyelni, monitorozni őket, és azt is előírják, hogy kéthavonta találkozniuk kell a főnökükkel, az elszigetelődés csökkentése céljából.

De nem minden törvénytervezet ment át a parlamenten. A „Kikapcsolás joga” munkacímű javaslat például elbukott a törvényhozásban – ez arra biztosított volna jogszerű lehetőséget, hogy a dolgozók időnként kikapcsolhassák a munkaeszközeiket.

Ana Mendes Godinho, Portugália munkaügyi minisztere a múlt héten megrendezett lisszaboni Web Summiton elmondta: „A pandémia egyértelművé tette, hogy mielőbb szabályoznunk kell, amit szabályozni kell. A távmunka fordulópontot jelenthet, ha kihasználjuk az előnyöket, és csökkentjük a hátrányokat. Úgy véljük, hogy Portugália az egyik legjobb hely a világon, amit ezek a digitális nomádok és távmunkások választhatnak, és szeretnénk őket Portugáliába vonzani.”


Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás