Gigantikus úszó kutatóállomást álmodtak meg az óceán megtisztítására

2021.12.08. · TECH

2020-ban egy olyan terv (A 8. kontinens) nyerte az építészeti Grad Prix díjat, amit tengeri építészeti innovációjáért tüntettek ki, és amely egy sziget nagyságú, úszó, önfenntartó kutatólabor formájában az óceán megtisztításának célját szolgálná.

A gigantikus létesítményt úgy tervezték, hogy üzemeltetői nemcsak dolgozni, de élni, tanulni, étkezni vagy szórakozni is tudjanak helyben. A tavirózsához hasonlító komplexumot a tengerfenékhez rögzítenék, és úgy alakítanák ki a szerkezetét, hogy úszni tudjon az óceáni áramlatokon.

photo_camera Forrás: Lenka Petráková

A 8. kontinens a tervek alapján „egy teljesen önfenntartó, élő organizmus,” amelynek számos más feladat mellett a legfőbb kitűzött célja a Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget feltakarítása.

A körülbelül 2,3 millió négyzetkilométeres, tehát Grönlandnál is nagyobb területű szemétsziget egy több ezer milliárd műanyaghulladékot tartalmazó sűrű tömb, amitől jelenleg jobb híján hatalmas hálókkal igyekeznek megtisztítani az óceánt, az áramlatok segítségével.

photo_camera Forrás: Lenka Petráková

„Tengeri fajokat, állatokat és növényeket is vizsgáltam. Azt tanulmányoztam, hogyan lépnek kölcsönhatásba a vízi környezettel, hogyan tudnak energiát gyűjteni vagy táplálékot felvenni” – mondta a Grad Prix díjat átvevő Lenka Petráková, a 8. kontinens főtervezője, a londoni Zaha Hadid Architects iroda munkatársa.

photo_camera Forrás: Lenka Petráková

Ennek megfelelően a komplexum három, csápszerű lába az elhaladó műanyaghulladék begyűjtéséért, és az árapály energiájának árammá alakításáért felel. A három spirális üvegházban hirdoponikus kertek és egy vízsótalanító üzem található, az épületek tetejében pedig kutatási és oktatási központok kaptak helyet. Az alsóbb szinteken a lakó- és munkaterületek találhatók – utóbbiakban válogatják és hasznosítják újra az összegyűjtött hulladékot, és egy biológiai lebontó infrastruktúrával is rendelkezik majd a létesítmény.

photo_camera Forrás: Lenka Petráková

Mindez persze még csak papíron és virtuálisan létezik, egyelőre az építéshez szükséges anyagokat sem mérték fel, de a tervezők bíznak abban, hogy technológiában és környezetvédelemben érdekelt befektetők megtalálják majd a projektet. Petráková nem is kertelt, egy interjúban elmondta, szerinte egy olyan, futurisztikus koncepciókhoz vonzódó milliárdos, mint Elon Musk, ideális mecénás lenne a projekt életre hívására.