Túl van az első munkanapján a világ legnagyobb tengeri szélerőműve

2021.12.29. · TECH

Pár nappal az év vége előtt berúgták a világ legnagyobb tengeri szélerőműparkjának már elkészült turbináit. A Nagy-Britannia keleti partjai mentén telepített Hornsea 2 szélturbina-mezőn összesen 165, egyenként 8 Megawattnyi villamos energiát termelő szélturbina működik majd. Bár a Hornsea 2 tervezett turbináinak egyelőre csak egy része működik, a beüzemelés első napján a brit háztartások felének energiafelhasználását nyújtó szélenergia felét biztosította.

A brit partok melletti szélerőművet a dán Ørsted építi, amelynek első tengeri szélturbinamezője, a Hornsea 1 alig valamivel kisebb, mint a második ütemben épülő szélerőmű, amely a tervek szerint jövőre már teljes gőzzel működik majd. A két szélturbinamező együtt legalább 2,3 millió háztartás energiaszükségletét lesz hivatott fedezni. Ha teljes kapacitással működik majd, a Hornsea második ütemében átadott turbinák önmagukban 1,3 Gigawattos teljesítményre lesznek képesek.

A dán vállalat két további szélerőműparkot húz majd fel az Egyesült Királyság keleti partjainál. A négy tengeri szélturbinamezőnek elengedhetetlen szerepet szánnak abban, hogy az Egyesült Királyság az évszázad közepére teljesítse a szén-dioxid-egyensúly elérésére tett vállalását, vagyis azt, hogy nem terheli a légkört szén-dioxid-többlet kibocsátásával.

link Forrás

Bár a Nagy-Britannia energiaellátását támogató dán erőmű a tengeri szélfarmok legnagyobbikának tervezik, szárazföldi testvérei között jóval nagyobbak is akadnak. A Belső-Mongóliában található, 2011 óta folyamatosan bővülő Bayannur erőmű a világ egyik legnagyobb szélturbinaparkja, amely mintegy 760 ezer tonnával csökkenti a globális szén-dioxid-kibocsátást.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás