3000 milliárd dollárra nőtt az Apple értéke az amerikai tőzsdén

2022.01.05. · TECH

A koronavírus-járvány az egész világgazdaságot letaglózta, de az Apple pénzügyi eredményein ez nem látszik meg: a világ legértékesebb technológiai cégének piaci értéke hétfőn meghaladta a hárombillió (háromezer milliárd) dollárt az amerikai tőzsdén. (Összehasonlításképp: ez az összeg a 2021-es, 176,30 milliárd dolláros éves magyar GDP tizenhétszerese.)

A járványt kísérő lezárások – írja a BBC – jócskán felpörgették a kütyük iránti keresletet: az emberek egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a telefonjukra, a laptopjukra és a tabletjükre. Bár az Apple októberben előre szólt, hogy karácsonykor hiánycikk lehet az új, 13-as verziószámú iPhone (a globális chip- és alkatrészhiány miatt a a tervezett 90 milliónál 10 millióval kevesebb telefont tudtak gyártani), a kereslet nem apadt el.

Az Apple-t 1976-ban alapította Steve Jobs, Ronald Wayne és Steve Wozniak. Az 1980-as tőzsdére lépés idején a cég értékét 1,8 milliárd dollárra becsülték. Az Apple piaci értéke 2018-ra egybillió dollárra nőtt; ezt 16 hónappal ezelőtt sikerült megduplázniuk. A harmadik ezermilliárdot hétfőn érték el – igaz, az egyszeri látványos kiugrás után az árfolyam visszaállt 2999 milliárd dollárra.

A cég bevételeinek fele az iPhone-eladásokból származik. Az Apple akkori vezérigazgatója, Steve Jobs 2007-ben mutatta be a világnak az első iPhone-t; azóta a részvényárfolyam 5800 százalékkal nőtt. A bevétel másik fele az iPad tabletekből, a Macintosh és a Macbook számítógépekből, a Watch okosórákból, illetve az App Store alkalmazásboltból származó jutalékból származik.

„A háromezer milliárdos határ újabb történelmi pillanat az Apple-nek; ismét rápirítottak a kétkedőkre. Az Apple magas piaci értéke részben a szolgáltatások (Services) üzletágnak köszönhető; ennek az értékét másfél milliárd dollárra becsüljük.”

mondta a BBC-nek Dan Ives, a Wedbush elemzője.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója több mint 10 éve vezeti a céget. Augusztusban, a tízéves jubileum idején több mint ötmillió Apple-részvénnyel honorálták a vezetői teljesítményét. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez benyújtott dokumentumok tanúsága szerint ezek nagy részét el is adta, mintegy 750 millió dollárért.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás