Tömeges ételmérgezés után sztrájk tört ki egy indiai iPhone-gyárban

2021.12.31. · TECH

Rendkívül nehéz, csaknem élhetetlen körülmények között dolgozó nők indítottak sztrájkot a Foxconn indiai gyárában, miután tömeges ételmérgezés miatt a gyár legalább 150 dolgozója került kórházba. A gyárnak nagyjából 17 000 alkalmazottja van. A létesítmény 40 kilométerre fekszik Csennaitól, Tamilnádu állam székhelyétől.

A Reuters nyomozása szerint a Foxconn indiai üzemében dolgozó nők arra kényszerültek, hogy a földön aludjanak, ha nem volt több hely a túlzsúfolt hálótermekben, és hogy olyan nyilvános vécéket használjanak, ahol nincs folyóvíz. A gyáron végigsöprő ételmérgezés volt az utolsó csepp a pohárban: december 18-án a dolgozók sztrájkba léptek.

Az Apple, ami 2019 óta a Foxconn indiai részlegénél gyártatja az iPhone-jait és iPadjeit, válaszlépésként vizsgálatot ígért az ügyben. Pontosabban: úgy fogalmaztak, hogy az üzemet próbaidőre küldik, bár azt nem magyarázták el, hogy ez pontosan mit jelent.

„A Foxconn Sriperumbudur élelmiszer-biztonságával és szálláskörülményeivel kapcsolatos közelmúltbeli aggodalmak nyomán független szakértőket küldtünk a helyszínre, hogy vizsgálatot indítsanak. Megállapítottuk, hogy az alkalmazottak által használt hálótermek és étkezők némelyike nem felel meg az általunk támasztott követelményeknek, ezért a beszállítóval együttműködve törekszünk a korrekciós javaslatok gyors alkalmazására.”

mondta a vállalat szóvivője a BBC-nek.

A Foxconn az érintettek elnézését kérte a rossz munkakörülmények miatt – jelentette a Tamil Nadu állami hírügynökség –, és ígéretet tett a lakó- és életkörülmények javítására a gyáron belül: javítani fogják a fürdőszobák és illemhelyek minőségét, illetve mindenkinek biztosítják a hozzáférést a folyóvízhez. A vállalat ígéretei szerint a termelés a sztrájk után hamarosan helyreállhat.

Az Apple-t a közelmúltban sok kritika érte, amiért rengeget profitot zsebelnek be az eladott készülékeik után, miközben az ezeket gyártó munkásokat alulfizetik, és a Foxconn-nál is több felülvizsgálatot indítottak a kényszertúlórák és a gyakori öngyilkosságok miatt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás