Autót vezető aranyhalakkal kísérleteztek egy izraeli egyetemen

2022.01.06. · tudomány

A Beér-Seva városában található Ben-Gurion Egyetem kutatói több kísérletben bizonyították, hogy a halak képesek a szárazföldön is tájékozódni – a speciálisan nekik tervezett járművet például simán elvezették a kijelölt jutalomfalatig egy szobában.

A betanított aranyhalak „képesek voltak működtetni a járművet, felfedezni egy számukra ismeretlen környezetet, és elérni a célt, a kiindulási ponttól függetlenül, miközben elkerülték a zsákutcákat, és korrigálták a helymeghatározási pontatlanságokat” – mondta a kutatásban részt vett Shachar Givon és Matan Samina a Times of Israel című lapnak.

Korábban már több kutatás bizonyította, hogy egyes állatok, például patkányok és kutyák képesek speciálisan tervezett autókban furikázni, de a hat hal részvételével végzett kísérletben az izraeli kutatók arra is rámutattak, hogy a navigációs készségek átvihetők tengeri környezetből a szárazföldre. „A halak tájékozódási stratégiái ugyanolyan sikeresek lehetnek szárazföldi környezetben, mint a vízben, ami arra utal, hogy a tér reprezentálásának módja univerzális a különböző környezetekben” – mondták a kutatók.

A kísérlethez a halakat egy akváriumba helyezték, amelyhez egy kerekes szerkezetet erősítettek, majd a járműhöz egy, a hal mozgását nyomon követő kamerát és egy számítógépes rendszert csatlakoztattak. A készüléket úgy terveztek, hogy a halaknak a tartály falai felé irányuló mozgására a jármű ugyanolyan irányba mozduljon.

A kutatók több különböző kísérleti forgatókönyvet terveztek, amelyek mindegyikében egy célterület felé kellett mozogniuk a halaknak, és cserébe egy kis eledelt kaptak jutalmul. A halak minden esetben képesek voltak megtalálni a helyes utat, függetlenül attól, hogy a szoba melyik pontjában helyezték el a kiindulópontot, és még az sem tévesztette meg a halakat, ha útközben megváltoztatták a célpont helyét, vagy ha a szobában csali célpontokat is elhelyeztek.

link Forrás

Ahogy telt az idő, a halaknak úgy javult a teljesítményük: eleinte 30 percbe telt, míg megtalálták a célpontot, de a kísérlet végére már kevesebb mint egy perc alatt célba értek.