Szenzációs videón rögzítették Musk műholdjainak pusztulását

2022.02.11. · TECH

Visszatért a Föld légkörébe és elégett a Starlink egy műholdja, ezt pedig csodás felvételeken rögzítette a Sociedad de Astronomia del Caribe (SAC). A videót az egyesület egy Puerto Ricó-i kamerája készítette Añascóban.

Marco Langbroek, a Leideni Egyetem műholdszakértője szerint elképzelhető, hogy a felvételen egyetlen Starlink műhold maradványai láthatóak, amely kettétört, mielőtt visszatért volna a Föld légkörébe, de az is lehet, hogy két külön objektumról van szó, amelyek azonos pályán mozogtak.

link Forrás

A SAC szerint ez volt az eddigi legérdekesebb megfigyelés, amit az egyesület kamerái Puerto Ricóban észleltek, de Langbroek szerint a napokban további műholdak feltűnésére lehet számítani, ezek között lesz olyan, ami csak egy hét múlva érkezik vissza a Föld légkörébe. Attól nem kell tartani, hogy ezek netán agyonütnének valakit, mert elégnek, mielőtt elérnék a földfelszínt.

A Starlink február 3-án 49 műholdat indított útnak, de a szatellitek geomágneses viharba kerültek. 40 műhold meghibásodott, ezek egy héten belül égnek majd el a légkörben.

Sok lesz az a 40

A problémát az okozta, hogy a geomágneses vihar felmelegítette a légkört, a cég mérnökei megkísérelték élükre állítani a műholdakat, hogy csökkentsék a közegellenállást, ez azonban nem volt elég, nem tudtak Föld körüli pályára állni. A Starlink eddig kétezer műholdat juttatott az űrbe, de az űrinternet-szolgáltatáshoz összesen negyvenezret akarnak fellőni, de a csillagászközösség egy része már a meglévők miatt is tiltakozik.

A Starlink eddig 12 ezer műhold indítására kapott engedélyt, de a NASA szerint biztonsági kockázatot jelentene, ha az összeset elindítanák. Kína szerint a műholdak miatt már így is módosítani kellett a Tienkung űrállomás pályáját, számos csillagász pedig arra panaszkodik, hogy a műholdak megnehezítik a megfigyeléseket, és beszennyezik a csillagos eget.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás