Alaposan kihúzta a gyufát Elon Musk Kínában a Starlinkkel

2021.12.27. · TECH

Túl kicsi a világűr ahhoz, hogy a Tienkung és Elon Musk műholdjai békében megférjenek benne egymással – legalábbis Kína erre panaszkodik, a kínai sajtóban és a Weibóban pedig egymást érik a felháborodott cikkek és kommentek. Kína hivatalosan is panaszt tett az ENSZ Világűrbizottságánál december elején, ebben az áll, hogy az űrállomásnak kétszer is kitérő manővert kellett tennie, hogy elkerülje a SpaceX által fellőtt kommunikációs műholdakkal történő ütközést. Bár a Starlinkhez nagy reményeket fűztek, a szolgáltatás még csak kevés helyen érhető el, a vállalat műholdjai által keltett fényszennyezés már okozott némi fejfájást a csillagászoknak, és úgy tűnik, hogy a kínaiaknak sem tetszenek.

A SpaceX nem kommentálta a hírt, ahogy független szakértők sem erősítették meg, hogy valóban fennállt-e az ütközés veszélye. A kommentelők viszont kommenteltek: a Weibón a felhasználók „haszontalan űrszemétnek” és „amerikai űrfegyvernek” bélyegezték a műholdakat. Volt olyan felhasználó, aki szerint csak most derül fény rá, hogy milyen iszonyú kockázatokat rejt magában a Starlink-program, amelynek az egész emberiség megfizeti majd az árát.

Szabotázskísérlet vagy rutinmanőver?

A kínai Global Times által megszólaltatott szakértő, Huang Zhicheng szerint elképzelhető, hogy Elon Musk szándékos szabotázsra készült az Tienkung ellen, mert a Starlink műholdjai ez alkalommal nem a szokásos, 550 kilométerre lévő távolságban keringtek, hanem közelebb jöttek a Földhöz, és 330 kilométeren veszélyeztették az épülő kínai űrállomást. A szakértő szerint azért létezik erre másik magyarázat is: a Starlink ehhez hasonló távolságban további műholdakat akar pályára állítani, így elképzelhető, hogy ennek a lehetőségét tesztelték a manőverrel.

A Starlink eddig 1900 műholdat lőtt fel, de ez még csak a jéghegy csúcsa: a cég további negyvenezret akar pályára állítani, ez pedig az Űrbizottságnak benyújtott panasz szerint nem csupán Kína, hanem a világ összes űrbe készülő országának az érdekeit sérti. A feljegyzésben arra is felhívták a figyelmet, hogy a Starlink-1095 és Starlink-2305 műholdak veszélybe sodorták az űrállomás területén tartózkodó űrhajósok testi épségét.

A SpaceX a mostani esethez nem fűzött hozzá semmit, de korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Starlink műholdak autonóm pályamódosító rendszerrel rendelkeznek, így ha a műszer ütközésveszélyt érzékel, kikerüli az akadályt, így sem a Nemzetközi Űrállomás, sem a Tienkung épségét nem veszélyezteti.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás