Két egyetemista a texasi olajmezők környezetszennyező hulladékgázát használja bitcoinbányászatra, tavaly 4 millió dollárt kerestek

2022.02.15. · gazdaság

2019-ben az olaj- és gázkitermelésben jártas családból származó Brent Whitehead és a bitcoin-megszállott Matt Lohstroh, a Texasi A&M Egyetem akkoriban elsőéves hallgatói eldöntötték, hogy kriptovaluta-bányászatba kezdenek Texas olajmezőin. Cégük, a Giga Energy Solutions, amelyik az olajkitermelésből visszamaradt földgázt alakítja a bitcoinbányászathoz szükséges elektromos árammá, a CNBC beszámolója szerint tavaly négymillió dollárt keresett.

Az olajvállalatok évek óta küzdenek a problémával, mihez kezdjenek azzal a földgázzal, amelyre véletlenül bukkannak olajfúráskor. Miközben az olajat könnyebben át lehet szivattyúzni tartályokba, a gáz elszállításához gázvezetékre van szükség. Ha az olajmező közelében van megfelelő vezeték, akkor bármennyiért hajlandók eladni és odavezetni a gázt, de ha már 30 kilométerre van az olajmező a vezetéktől, leggyakrabban elégetik vagy fáklyagáznak használják a földgázt.

A környezetterhelésen kívül így az olajfúrást végzők ténylegesen is rengeteg pénzt égetnek el. Ezt oldotta meg a Giga Energy Solutions bitcoinbányászattal: néhány konténert megraktak olyan hardverrel, ami specializált szoftvereket futtat, hogy figyelje a bitcoin-tranzakciók áramlását a decentralizált hálózaton, és a tranzakciók visszaigazolására energiaigényes számítási feladatokat végezzen. A cég az olajmezőről származó földgázt generátorokba vezeti, amelyek elektromossággá alakítják azt, és ezt használják a bitcoinbányák energiaigényének fedezésére. A denveri Crusoe Energy Systems jelentése szerint a folyamat a földgáz meggyújtásával összehasonlítva 63 százalékkal csökkenti a szén-dioxidhoz hasonlóan káros anyagok kibocsátását.

Egy bitcoin-bányát árammal ellátó generátor, amelyik a földgázt alakítja elektromos árammá, egy észak-texasi olajmezőn 2021. május 6-án.
photo_camera Egy bitcoinbányát árammal ellátó generátor, ami a földgázt alakítja elektromos árammá, egy észak-texasi olajmezőn 2021. május 6-án Fotó: HANDOUT/AFP

Whitehead a CNBC-nek elmondta: több mint húsz olaj- és földgázvállalattal kötöttek szerződést, és nagyon gyorsan növekednek. Texas a szakértők szerint egyenes úton halad afelé, hogy Kína helyett a bitcoinbányászat új központja legyen. A Texas Blockchain Council szerint már 27 bitcoinbányászattal foglalkozó vállalat működik az államban, viszont számuk gyorsan nő, mivel ide költöznek át a karbonsemlegesség miatt Kínából kitiltott bitcoinbányászok.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás