Az áldozathibáztatás, a kortárs magyar játékfilmek társadalomábrázolása és a sokféle migráció is téma a Bibó Szabadegyetem tavaszi kurzusain

2022.02.24. · tudomány

Az immár bécsi székhelyű Central European University (CEU) Demokrácia Intézetén belül működő Bibó István Szabadegyetem 2022 tavaszán is meghirdette budapesti kurzusait. A tavaszi szemeszterben a Nádor utcai CEU-épületben, illetve online a Magyarországot és az Európai Uniót érintő társadalmi, gazdasági és politikai kérdések közül hat témát járnak körbe a szemináriumok.

  • A Képek a másik Európából című kurzus a 2010-es évek olyan magyar nagyjátékfilmjeit vizsgálja társadalmi és kulturális kontextusban, mint a Kincsem, a Napszállta, az Apacsok, A martfűi rém, a Kojot vagy a Coming out.
  • Áldozatnak lenni 2022 Magyarországán címmel rendezett sorozat a kapcsolaton- és a családon belüli erőszak, illetve a szexuális zaklatás és bántalmazás áldozataival szemben táplált előítéleteket és a jelenség körüli attitűdöket elemzi.
  • A Nők és kereszténység kurzus a jézusi tanok és az egyházi gyakorlat közötti ellentmondásos viszonyrendszert járja körül a biblikus alapoktól a közelmúlt fejleményeiig.
  • Gondolatbátorság Budapesten címmel a szólásszabadság és közbeszélgetés egykori és mostani helyzete kerül terítékre a slam poetry tükrében.
  • A sokféle migráció című kurzus egyetlen, a magyar társadalom- és kultúrtörténet szempontjából is kiemelten fontos helyszínen, Berlinben mutatja be a migráció speciális élethelyzeteit, a migrációs folyamatok és a városi tér közötti összefüggéseket, az etnikai közösségeken belüli generációs törésvonalakat, középpontba állítva a berlini magyarok generációsan, kulturálisan, társadalmilag eltérő csoportjait.
  • A címe szerint a politikai közvéleménykutatás értelmét firtató hatodik kurzus pedig a közvéleménykutatások hatását, társadalmi kockázatait, tudományos korlátait és gyakorlati lehetőségeit mutatja be, a laikusok számára is emészthető formában, de a szakmabeliek elgondolkodtatására és bekapcsolására is alkalmas tartalommal.

A Bibó István Szabadegyetem előadásai ingyenesek, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás