Gyakorló repülést végzett Amerikában az atombiztos elnöki különgép

2022.03.02. · TECH

Az amerikai légierő „világvége” repülőgépe hétfőn, február 28-án rövid gyakorlórepülésre szállt fel nem sokkal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy magas nukleáris készültségi fokozatot léptetett életbe Oroszországban – írja a LiveScience.

A Boeing E-4B nevű, nukleáris háború esetén parancsnoki központként használható, módosított Boeing 747-es az amerikai légierő nebraskai bázisáról emelkedett fel a levegőbe Chicago irányába és 4,5 óra múlva ugyanott landolt – jelentette az iNews brit hírportál, amely szerint az elnöki különgépet állítólag több a ballisztikus rakéták korai észlelésére alkalmas felderítő gép kísérte.

Az E-4B az amerikai hadsereg által az 1970-es évek óta fenntartott Nightwatch flotta tagja, a gép egy nukleáris háború esetén mobil parancsnoki főhadiszállásként szolgál.

Az E-4B jelzésű elnöki különgép 1996-ban
photo_camera Az E-4B jelzésű elnöki különgép 1996-ban Fotó: Roger-Viollet via AFP

A 200 millió dollár értékűre becsült repülőgépet digitális berendezések helyett analóg technológiával szerelték fel, hogy a nukleáris robbanásból származó elektromágneses impulzusok se bénítsák meg. A szinte teljesen ablaktalan gépet speciális árnyékolással is felszerelték, hogy megvédje az utasokat és a személyzetet, ugyanakkor képes legyen kommunikálni.

Az iNews beszámolója szerint legalább egy E-4B mindig készenlétben áll, és a flotta rendszeres kiképzési és készenléti feladatokat hajt végre.

A LiveScience szerint nem világos, hogy a hétfői gyakorlat közvetlen válasz volt-e Putyin bejelentésére, vagy csak a szokásos menetrend része. Az amerikai kormány hétfőn közölte, hogy nem lesz változás az amerikai nukleáris felkészültségben, Joe Biden elnök pedig sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az amerikaiaknak nincs okuk tartaniuk egy Oroszországgal vívott nukleáris háborútól – írja az iNews.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás