Videóajánló: Putyin már most veszített, és Alexander Astrov azt is elmondja, milyen jelek utalnak a vereségére

2022.04.02. · tudomány

Oroszország már hatodik hete támadja Ukrajnát, és egyelőre nem látszik, hogy enyhülne a konfliktus. Az utóbbi időben sokan tették fel a kérdést, mi lehet Vlagyimir Putyin orosz elnök fejében, vajon miért adott parancsot az orosz erőknek Ukrajna megtámadására, és milyen illúziók mentén számolhatta el magát. Erről szól Alexander Astrovnak, a CEU nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó kutatójának történelmi kitekintéssel gazdagított előadása.

Ki?

Alexander Astrov a Közép-Európai Egyetem (CEU) nemzetközi kapcsolatok tanszékének docense, filozófus és politikaelméleti gondolkodó, aki írásaiban leginkább a politika és a politikai rend körüli kérdésekre összpontosít.

Észtországból származik, az ottani orosz kisebbség tagja, ami valószínűleg közrejátszott abban, hogy érdeklődése Oroszország és a nemzetközi kapcsolatok felé fordult. Különösen a nagyhatalmak történelme és a globális politikai erőtér változó gyakorlatai érdeklik. Két monográfiát publikált a témában, és egy olyan kötetet szerkesztett, amely körüljárja a kontinentális politikai gondolkodásban, a nemzetközi kapcsolatok elméletének Angol Iskolájában, valamint a mindennapi állami gyakorlatban egyaránt megjelenő „nagyhatalmi menedzsment” koncepcióját.

Mit?

Astrov szerint manapság sokat beszélünk arról, hogy Oroszország azért támadta meg Ukrajnát, mert így akarja alátámasztani nagyhatalmi státuszát, arról azonban alig esik szó, mit jelent valójában a nagyhatalom kifejezés, és hogyan jön ez Ukrajnához. Érdemes ezután feltenni a kérdést, hogy Putyin tényleg elszámolta magát, és ha igen, ez a hiba milyen téveszméken alapul, ezek pedig honnan származnak. Honnan termelődött ki az az illúzió, hogy az oroszok és az ukránok egy nép, amiből Putyin esetében az következik, hogy nincsen semmi alapja egy ukrán állam létezésének?

Ezen túl Astrov mesél arról, mi a kapcsolódási pont II. Gusztáv Adolf svéd király és Nagy Péter orosz cár között, miért nem lehet csak a földrajzra hagyatkozva népek és határok sorsáról dönteni, miért tökéletesen elfogadott Észtországban az, hogy a Tartui Egyetem közelében mindkét uralkodó szobra jelen van, és ez hogyan mutat rá Putyin elhibázott észjárására.

Hol?

A videót a CEU hivatalos YouTube-csatornáján osztotta meg az egyetem március 23-án, szinte napra pontosan egy hónappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás