3D szkenneléssel őriznék meg Ukrajna művészeti értékeit, mielőtt elpusztulnak a háborúban

2022.04.12. · TECH

Márciusban bejárták a sajtót azok a fotók, amelyeken az oroszt támadás előtt ukránok csomagolják be szobraikat, Mariupol városi tanácsa pedig március végén megerősítette, hogy az orosz hadsereg földig rombolta a Kuindzsi Művészeti Múzeumot, ahol kétezer műalkotást állítottak ki, köztük ukrán művészek több tucatnyi munkáját. A dán UNESCO Bizottság és a Blue Shield Denmark nevű szervezet a héten ezért olyan projektet indított, amelynek célja, hogy legalább digitálisan meg lehessen őrizni Ukrajna fontos építészeti emlékeit, szobrait és más műemlékeit, amelyeket szintén fenyeget az orosz invázió.

A Backup Ukraine nevű projekt a Polycam nevű 3D modellező alkalmazást használja erre a célra, ami bármelyik iPhone-ból vagy iPadből 3D-szkennert csinál, és lehetővé teszi, hogy Ukrajnában bárki egyszerűen és gyorsan beszkennelje és feltöltse a megőrizni kívánt műemlékek digitális mását. Ezeket a replikákat bárkivel meg lehet osztani a világon, és segíthetnek az újraalkotásukban is.

link Forrás

A weboldal szerint Ukrajna lakosainak kezébe szeretnénk adni ezt az új technológiát, hogy minden olyasmit örökre megőrizhessenek 3D-ben, ami szerintük kulturális jelentőséggel bír. A Polycam beleegyezett abba, hogy a beszkennelt modelleket legalább öt éven keresztül megőrzi digitális archívumában. Eddig orosz tankoktól unikornisos papucsokon át szobabelsőkig számos 3D modell érkezett már a néhány napja élő felületre.

A nyilvánvaló veszélyek miatt a Backup Ukraine nem javasolja a civileknek, hogy anélkül próbálják meg a köztereken lévő szobrokat vagy más műemlékeket megőrizni, hogy ne jelentkeznének az ukrán kulturális örökséget mentő kezdeményezés önkéntesének. A Futurism szerint az alkalmazás használatát a készítők elsősorban olyan térségekben javasolják, amelyeket nem fenyeget közvetlen veszély.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás