3D szkenneléssel őriznék meg Ukrajna művészeti értékeit, mielőtt elpusztulnak a háborúban

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Márciusban bejárták a sajtót azok a fotók, amelyeken az oroszt támadás előtt ukránok csomagolják be szobraikat, Mariupol városi tanácsa pedig március végén megerősítette, hogy az orosz hadsereg földig rombolta a Kuindzsi Művészeti Múzeumot, ahol kétezer műalkotást állítottak ki, köztük ukrán művészek több tucatnyi munkáját. A dán UNESCO Bizottság és a Blue Shield Denmark nevű szervezet a héten ezért olyan projektet indított, amelynek célja, hogy legalább digitálisan meg lehessen őrizni Ukrajna fontos építészeti emlékeit, szobrait és más műemlékeit, amelyeket szintén fenyeget az orosz invázió.

Backup Ukraine nevű projekt a Polycam nevű 3D modellező alkalmazást használja erre a célra, ami bármelyik iPhone-ból vagy iPadből 3D-szkennert csinál, és lehetővé teszi, hogy Ukrajnában bárki egyszerűen és gyorsan beszkennelje és feltöltse a megőrizni kívánt műemlékek digitális mását. Ezeket a replikákat bárkivel meg lehet osztani a világon, és segíthetnek az újraalkotásukban is.

A weboldal szerint Ukrajna lakosainak kezébe szeretnénk adni ezt az új technológiát, hogy minden olyasmit örökre megőrizhessenek 3D-ben, ami szerintük kulturális jelentőséggel bír. A Polycam beleegyezett abba, hogy a beszkennelt modelleket legalább öt éven keresztül megőrzi digitális archívumában. Eddig orosz tankoktól unikornisos papucsokon át szobabelsőkig számos 3D modell érkezett már a néhány napja élő felületre.

A nyilvánvaló veszélyek miatt a Backup Ukraine nem javasolja a civileknek, hogy anélkül próbálják meg a köztereken lévő szobrokat vagy más műemlékeket megőrizni, hogy ne jelentkeznének az ukrán kulturális örökséget mentő kezdeményezés önkéntesének. A Futurism szerint az alkalmazás használatát a készítők elsősorban olyan térségekben javasolják, amelyeket nem fenyeget közvetlen veszély. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: