Vérvörösre festettek egy tavat az orosz nagykövetség mellett Vilniusban, hogy így tegyenek hitet az ukrán áldozatok mellett

2022.04.07. · majom

Hatalmas vértócsaként hívja fel a figyelmet az ukrán áldozatokra egy tó a vilniusi orosz nagykövetség mellett. Az akció részeként Ruta Meilutyte litván olimpiai bajnok úszott át lassú tempóban a vérvörös vizen, mint azt tweet-üzenetében megosztotta, arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy az orosz hadsereg népirtást indított Ukrajna népe ellen.

link Forrás

A vilniusi rendőrfőkapitányság szóvivője azt is elárulta, hogy a tavat környezetbarát festékkel színezték vörösre, az akciónak az ökoszisztémára semmilyen káros hatása nem lesz.

A művészeti projektben az olimpikonon kívül részt vett Berta Tilmantaite vizuális történetíró, a NARA platform, egy dokumentarista jellegű hírszolgáltató társalapítója, Neringa Rekasiute fotóművész és polgárjogi aktivista, valamint Aurelija Urbonaviciute, akik performanszukkal azt üzenik:

„Fontos, hogy ne váljunk fásulttá az ukrajnai tömeggyilkosságok és mérhetetlen fájdalom láttán. A látszólag soha véget nem érő borzalom, amit Oroszország Ukrajnára kényszerített ne váljon normalitássá. Úgy, hogy olyan országok, mint Németország, nem lépnek fel elég keményen és nem támogatják a méltó szankciókat az agresszorral szemben, a pénzt választják az emberélettel szemben, nehéz reményteljesnek maradni. Emiatt a cselekvés mindennél fontosabb: terjeszteni az igazságot, önkénteskedni, demonstrálni, adakozni és arra kényszeríteni a döntéshozókat, hogy ők is cselekedjenek.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás