Vérvörösre festettek egy tavat az orosz nagykövetség mellett Vilniusban, hogy így tegyenek hitet az ukrán áldozatok mellett

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Hatalmas vértócsaként hívja fel a figyelmet az ukrán áldozatokra egy tó a vilniusi orosz nagykövetség mellett. Az akció részeként Ruta Meilutyte litván olimpiai bajnok úszott át lassú tempóban a vérvörös vizen, mint azt tweet-üzenetében megosztotta, arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy az orosz hadsereg népirtást indított Ukrajna népe ellen. 

A vilniusi rendőrfőkapitányság szóvivője azt is elárulta, hogy a tavat környezetbarát festékkel színezték vörösre, az akciónak az ökoszisztémára semmilyen káros hatása nem lesz. 

A művészeti projektben az olimpikonon kívül részt vett Berta Tilmantaite vizuális történetíró, a NARA platform, egy dokumentarista jellegű hírszolgáltató társalapítója, Neringa Rekasiute fotóművész és polgárjogi aktivista, valamint Aurelija Urbonaviciute, akik performanszukkal azt üzenik

„Fontos, hogy ne váljunk fásulttá az ukrajnai tömeggyilkosságok és mérhetetlen fájdalom láttán. A látszólag soha véget nem érő borzalom, amit Oroszország Ukrajnára kényszerített ne váljon normalitássá. Úgy, hogy olyan országok, mint Németország, nem lépnek fel elég keményen és nem támogatják a méltó szankciókat az agresszorral szemben, a pénzt választják az emberélettel szemben, nehéz reményteljesnek maradni. Emiatt a cselekvés mindennél fontosabb: terjeszteni az igazságot, önkénteskedni, demonstrálni, adakozni és arra kényszeríteni a döntéshozókat, hogy ők is cselekedjenek.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: