Ész Ventura: Okosabb vagy, mint egy húsvéti nyúl?

146. feladvány: Húsvéti tojások három színben

A húsvéti nyúl minden bokor aljába három színes tojást rejtett a kertben. A tojások háromfélék lehetnek: pirosak (P), zöldek (Z) vagy kékek (K); minden bokorban más-más színkombinációban az összesen lehetséges tízféle kombinációból (PPP, ZZZ, KKK, PPZ, ZZP, ZZK, KKZ, KKP, PPK, PZK). Igaz-e, hogy ha hét bokor van a kertben, akkor akárhogyan is rejtette el a tojásokat a húsvéti nyúl a fentieket figyelembe véve, mindig lehet találni három olyan bokrot, amelyek alatt összességében pontosan három piros, három zöld és három kék tojás lesz?

Bónusz kérdés: És ha csak hat bokor van?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Fiatal megoldóinktól kérjük, hogy tüntessék fel életkorukat és évfolyamukat, mert körükben különdíjakat is ki fogunk sorsolni. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: április 30. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.