1700 éves szandál került elő a jég alól egy norvégiai hegységben

2022.04.22. · tudomány

Egy helyi túrázó éppen Norvégia hófödte hegységeinek egyikén járt, amikor észrevett valamit a jégbe zárva, ezért a Secrets of the Ice (A Jég Titkai) nevű kutatócsoporthoz fordult segítségül. A csoport olyan régészekből áll, akik a gleccserek és más jeges képződmények által megőrzött leleteket vizsgálnak.

Miután a régészek a helyszínre siettek, kiderült, hogy a cipőféleségnek nézett tárgy valójában egy szandál, a radiokarbonos kormeghatározás pedig azt is kiderítette, hogy nagyjából Kr. u. 300-ból származhat. A kutatók más leleteket, például textíliákat is talált a területen, de egyik sem volt olyan régi, mint a szandál.

link Forrás

Találtak azonban a viking korból (8–11. század) származó fagyott lótrágyát, ami a szandállal együtt arra utal, hogy a jeges hegységen átvezető útvonal kötötte össze Norvégia belső területeit a tengerparti részekkel. Ezt az útvonalat jelző kőhalmok is alátámasztják.

A területet 2010 óta kutató Espen Finstad szerint a szandál arra is rámutat, hogy kik kelhettek útra a hegységben körülbelül 1700 évvel ezelőtt: „Ami ma vad és kietlen hegyvidéki tájnak tűnik, ott régen közlekedtek, és tele vannak emberi nyomokkal. Az emberek nem rettentek meg a kemény hegyvidéki területektől, hosszú távolságokat tettek meg, kapcsolatokat építettek, cserekereskedelmet folytattak.”

photo_camera Fotó: Twitter / Secrets of the Ice

Mint a Live Science-nek elmondta, a lábbelit a Római Birodalom divatja ihlette, ami szintén arra utal, hogy a norvég hegységeken átkelő emberek kapcsolatban álltak a külvilággal.