Különös égi jelenség volt látható a hétvégén: ritka holdfázissal esett egybe a napfogyatkozás

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Április 30-án, szombaton különös csillagászati eseményt figyelhettek meg azok, akik a jelenség szempontjából szerencsés helyen élnek: olyan részleges napfogyatkozást, amely egybeesett a meglehetősen ritka, 29 havonta előforduló fekte holddal – így nevezik az egy hónapon belül kétszer is előforduló újhold második jelenését, áprilisnak pedig az első és az utolsó napján is az újhold fázisában volt a Föld kísérője.

A napfogyatkozás először (magyar idő szerint) 20 óra 45 perc körül volt látható a Csendes-óceán délkeleti területein, majd közel négy órán át volt megfigyelhető a déli félteke különböző pontjairól, így több helyen egybeesett a naplementével is.

A napfogyatkozás mértéke körülbelül a négyórás időtartam felénél érte el a maximumot, akkor a napkorong nagyjából 64 százalékát takarta ki a Hold Dél-Amerika déli csücskéről nézve.

A NASA szerint például a mai napon (május 2.) ez lett a nap csillagászati fotója:

Az argentin Aixa Andrada fényképén naplemente közben látható a részleges napfogyatkozás, amit videón is megörökített, ezt az Instagram-oldalán tette elérhetővé.

A Live Science még összeszedett néhányat az esemény különböző megfigyeléseiből, főként Twitter-posztok formájában, ezek közül csak egyet emelnénk ki, de az oldalon lehet köztük böngészni (ahogy a kanadai CTV News is látványos galériát közölt a jelenségről).

És arról is készült videó, ahogy a déli félgömböt árnyékba borítja a napfogyatkozás:

A következő részleges napfogyatkozás október 25-én várható, azt már Európából, Nyugat-Ázsiából és Északkelet-Afrikából is látni lehet majd.