Átlagosan 24 kilogrammot adtak le egy új elhízás elleni gyógyszer klinikai tesztjének résztvevői

2022.05.05. · tudomány

Kiértékelték annak a klinikai vizsgálatnak az eredményeit, amely során a Lilly nevű amerikai gyógyszergyártó cég új, elhízás ellen fejlesztett gyógyszerét tesztelték több mint 2500 alany részvételével: a 72 héten, vagyis közel másfél éven át tartó vizsgálat alatt átlagosan 24 kilogrammot veszítettek súlyukból, amikor a legmagasabb dózisban kaptak a szerből.

A tirzepatid nevű gyógyszer a GLP-1 és a GIP nevű hormonok szintetikus kombinációja – ezeket a hormonokat a bélrendszer természetes módon bocsátja ki evés után, hogy teltségérzetet keltsen az emberben.

A kilenc országban végzett klinikai teszt négy csoportra osztotta a résztvevőket, az egyes csoportoknak alacsony (5 milligramm), közepes (10 mg) vagy magas (15 mg) dózisú tirzepatidot, illetve placebót adtak, úgy, hogy az alanyok nem tudták, melyiket szedik be.

A legmagasabb dózisú csoportban átlagosan 24 kilogrammos (vagy 22,5 százalékos) testsúlycsökkenést tapasztaltak, ugyanez közepes dózis mellett 22 kilogrammos (21,4%), alacsony dózisnál pedig 16 kilogrammos (16%) volt. Azok, akik placebót kaptak, 2 kilogrammot adtak le, 2,4 százalékos súlycsökkenést eredményezve.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatal (FDA) 2021 júniusában egy másik elhízás elleni gyógyszert, a szemaglutidot már jóváhagyta, ami csak a GLP-1 szintetikus változatát tartalmazza, és átlagosan 15 százalékos testsúlycsökkenést eredményez, ami a melbourne-i Monash Egyetem kutatója, Michael Cowley szerint arra utal, hogy a GIP hormont utánzó hatóanyag extra lökést ad a tirzepatid esetében.

Mindkét gyógyszer esetében előfordulhatnak olyan mellékhatások, mint a hányinger, a hányás, a hasmenés vagy a székrekedés, de az orvosok szerint ezek megjelenése minimalizálható, ha a kezelést alacsony dózissal kezdik, és fokozatosan emelik az adagot.

A Melbourne-i Egyetem endokrinológus szakértője, Joseph Proietto szerint az elhízás elleni gyógyszerek nagy előnye, hogy szükség esetén abbahagyhatók, míg a túlsúlycsökkentő műtétek elvégzése után soha többé nem lehet normálisan étkezni. Ehhez képest annyi a gyógyszer hátránya, hogy azt folyamatosan szedni kell, míg a műtéti beavatkozásnak csak egyszer kell megtörténnie.

A Lilly azt is közölte, hogy a gyógyszer engedélyeztetése iránti kérelem benyújtása előtt még 2 éven keresztül folytatják a tesztelést: a klinikai vizsgálat azon résztvevőinek egészségét kísérik figyelemmel, akik prediabétesszel kezdték a tesztet, hogy kiderüljön, a tirzepatid hatásos-e a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás